EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България тъпче на едно място: индекси & класации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България тъпче на едно място: индекси & класации

mail06:30 | 26.11.2014прегледи 1870 коментарикоментари 0


За шеста поредна година Институтът за пазарна икономика, с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман”, прави преглед на редица международни индекси и анализира мястото на България в тях.

Какво показват международните индекси?
Представянето на България в международните класации за пореден път демонстрира липсата на осезаем напредък в подобряването на икономическата среда, повишаването на ефективността на публичните услуги, ограничаването на корупцията и като цяло - подобряването на условията за живот и бизнес в страната. При подобен застой перспективите за бъдещето не са оптимистични. Предизвикателствата пред политиците са огромни, а решаването им не може да се отлага, тъй като няма нито време, нито ресурси.
Прегледът очертава необходимите стъпки за по-добро представяне на страната ни в бъдеще. Той показва еднозначно връзката между социалното и икономическо развитие на отделните страни и тяхното място в класациите – първенците имат едни от най-високите средни доходи на човек от населението.

България никога не е правила драстичен скок в класациите с 10 или 20 места, нито е попадала в Топ 3. Нещо повече страната ни не само тъпче на едно място, а губи места, ,изпреварена от други държави, някои от които претърпяха сериозна икономическа криза. България имаше възможност да осъществи ключови реформи в предкризисния период на растеж и подем, но това не се случи. Икономистите от ИПИ подчертават връзката между реформи и политика. Според наблюденията им там, където са извършени реформи, държавите са поели нагоре в международните класации, а правителствата са били преизбирани. Обратно, в политиците избрали популизма търпят провал на избори. Друг важен момент, върху който трябва да се разсъждава, е прекаленото фокусиране върху евросредствата. „Парите от европейските фондове са като поточе в сравнение с огромната река от парите на българските данъкоплатци. Последните обаче изтичат за финансирането на системи, които се провалят, като МВР, например”, посочи Светла Костадинова от ИПИ.

Къде е България?
Резултатът на България спрямо останалите страни-членки на Европейския съюз показва доста разнопосочно представяне - в отделни класации страната се представя добре, но в други изостава значително:
Слаби резултати (между 40-60%) – в Индекса за възприятие на корупцията оценката на България е под половината от максималната и далеч от тази на първенците – Дания.
Посредствени резултати (между 61-70%) – индексите за конкурентоспособност, икономическа свобода (Херитидж) и условия за правене на бизнес класират България по-близо до първенците както в ЕС – съответно Швейцария, Ирландия и Дания.
Добри резултати (70-80%) – в индексите за икономическа свобода (Фрейзър) и човешко развитие България се представя добре, като оценката ѝ е около ¾ от максималната и доста по-близо до тази на водещите страни в ЕС - Финландия и Холандия.

Представяне на оценката на България и първенеца в класацията в ЕС
zoom_sss
Източник: Доклади по индексите, изчисления на ИПИ

Как да стигнем първенците?
Международният опит, особено този на страни със сериозни финансови проблеми като Ирландия и Латвия, както и този на България, показва, че пътят към настигането на първенците минава през смели реформи..
Предложените 90 мерки в изследването целят рестартиране на реформите и изваждането на България от летаргията, в която е изпаднала през последните години. Тези мерки представляват инструментариума, с който да се постигнат повече инвестиции, по-висок икономически растеж, по-високи доходи, подобряване на благосъстоянието на населението и скъсяване на дистанцията с първенците.
Най-важните и належащи реформи могат да бъдат групирани както следва:

- Еднакви правила и равни възможности

Независима съдебна система
Специализирани съдилища
Ефективна администрация
Електронни услуги
Оценка на въздействието

- Хора

Образование и професионална квалификация
Гъвкави условия на пазара на труд
Избор и отговорност при социалното и здравното осигуряване

- Европейски средства

Прекратяване на фиксацията върху европейските пари за сметка на реформи
Постигане на ефективност чрез реформи, а не чрез псевдо европейски проекти
Спиране на прахосването на време, енергия и финансов ресурс.

Книжката „България в международните класации 2014” ще бъде изпратена до всички народни представители, министри, заместник-министри и др., както направихме и през предходните години.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg