EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България, сравнително гладна за капитали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България, сравнително гладна за капитали

mail10:34 | 21.08.2017прегледи 7321 коментарикоментари 0


С Румъния никога не бива да спираме да се сравняваме, защото те правят реформи, а в България правим само говорене през последните години. Това каза за БНР, програма "Хоризонт" икономистът Георги Ганев, преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". В коментар на статистическите данни за икономическия растеж той отбеляза:

България продължава да расте значително по-бързо, отколкото средно ЕС като цяло. Да, някои страни в последните години растат доста по-бързо от България - например Румъния, Литва и Латвия. Някои и в определени тримесечия растат по-бързо от България - Полша, Чехия понякога, Унгария понякога, Естония, Словакия. Да не забравяме обаче, че България е единственият съсед на най-голямата "дупка" в европейската икономика - Гърция. 

Най-важната, архиреформата, е реформата в правораздавателната система, посочи Ганев, като според него икономическият ръст на Румъния основно се дължи на работещата съдебна система.

Важната мярка не е БВП, а БВП на човек от населението, а в България този знаменател намалява по-бързо, отколкото във всички други страни, и това е факт, подчерта той. По думите му, решаващи за промяна на тази ситуация са капиталообразуването и човешкият капитал:

България като сравнително "гладна" за капитал страна ( и това е през цялата й история като независима държава, от век и половина насам), за нея е ключово важно да може да привлича капитал отвън, който финансира създаването на тези капиталови стоки, на тези инвестиционни стоки, които ще произвеждат после този продукт по един доста по-производителен начин. Това в последните години не се случва. Друг проблем са реформите на образователната система, която продължава да е неспособна да подготвя хора, готови за икономиката на 21 век.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150