EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България спира алкохолна промяна в Шотландия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България спира алкохолна промяна в Шотландия

mail11:45 | 17.09.2012прегледи 1035 коментарикоментари 0


Планът на Шотландия да въведе минимална цена на алкохола е забавен от възражения на България, съобщава вестник "Скотсман". Шотландското правителство иска да наложи минимална цена от 50 пенса на чаша в опит да прекъсне "нездравословната връзка на нацията с алкохола".
Мярката бе одобрена от парламента на британската област по-рано тази година. Впоследствие обаче бяха изразени опасения, че въвеждането на минимална цена на алкохола може да е в нарушение на търговските правила на Европейския съюз.
Шотландското правителство заяви, че направените от България възражения не са неочаквани, но в същото време оправда своя план с необходимостта от защита на общественото здраве. След подадения от София сигнал, Европейската комисия е удължила с три месеца до 27 декември периода за проучване на мярката и подаване на нови възражения.
 Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви, че не подкрепя предложението на Шотландия за въвеждане на минимални цени за виното и спиртните напитки в ЕС. Англия също застава зад идеята на Шотландия. Минимална цена от 11 лева за бутилка вино не е приемлива за българския пазар, каза той. Според него такава сума не може да се поеме от всички български потребители.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg