EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България се проваля с еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България се проваля с еврото

mail07:49 | 02.06.2022прегледи 1024 коментарикоментари 0


Европейската комисия отчете в сряда, че България все още не изпълнява две от изискванията за присъединяване към еврозоната. Нашата страна не отговаря на показателите за стабилност на цените и за законодателство, изцяло съобразено с правилата на ЕС.

Комисията пояснява, че у нас инфлацията на потребителските цени е неравномерна. Отчита се, че най-новите данни за нашата страна показват висока инфлация, причинена от ръста на цените на енергията. Очакванията са в следващия доклад догодина да се отчете положителна промяна, защото инфлационният натиск се приема за временен и се предвижда да спадне чувствително. По тази причина няма очаквания за допълнително забавяне на нашата страна по пътя към въвеждането на еврото.

ЕК отбелязва, че присъединяването към еврозоната е част от задълженията, които държавите от ЕС са приели, за да се присъединят към Общността (без Дания).

Комисията дава оценка, че Хърватия е готова да въведе еврото от 1 януари догодина. Преди това се очаква необходимото одобрение от Европейския съвет и от Европейския парламент в края на юни и началото на юли.

Хърватия се присъедини към ЕС през 2013 г. и заедно с България влезе в т.нар. чакалня на еврозоната през юли 2020 година. За хърватската икономика се отчита, че е малка и добре вписана в европейската, както и че банките са собственост основно на дружества в големи държави от еврозоната.

В доклада се посочва, че Швеция, Румъния, Полша, Унгария и Чехия също още не отговорят на изискванията за приемане в еврозоната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158