EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България се върна към системните партии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България се върна към системните партии

mail11:12 | 03.10.2022прегледи 487 коментарикоментари 0


Ето сравнение на електоралната карта на България от предните избори и сега. От дясно е картата от предните избори - в жълто са районите, в които беше победила ПП, в синьо - ГЕРБ, в лилаво - ДПС. В ляво е настоящата карта - ПП (жълто) печели само в два софийски района, ДПС побеждава в традиционните си 5 района, цялата останала страна и софийският 25 МИР са в синьо, т.е. ГЕРБ. Това са фактите, независимо кой ги харесва и кой - не. Вотът на българските граждани е еднозначен и безпрекословен. Това коментира д-р Борислав Цеков, Център за нова Европа и добавя в анализа на в. Труд:

"България отхвърля политическите експерименти. Това сочат резултатите от изборите според екзит пола към 17.00 ч в неделя. Макар и неокончателни, и без гласовете от чужбина, където се очаква най-сериозен електорален приток най-вече за ДПС, основните тенденции вече са ясни.

През последните две години България пропадна в политически турбуленции и се завъртя в омагьосания кръг на три политически експеримента с олигархична закваска и президентско участие – улично-анархистичен (“Изправи се. Мутри вън”), чалга-патриотарски (ИТН) и инфантилно-хунвейбински (“Продължаваме промяната”).

С тези експерименти беше атакувана политическата система, за да бъде разбита. Създадената през пролетта на 2021 г. “политическа конструкция”, преминала през различни превъплъщения, но олицетворявана неизменно от президента Радев, назначените от него служебни правителства на Стефан Янев и лансираната от него клика около Кирил Петков, компрометираха и изтощиха и без това хилавата обществена енергия за промяна към по-добро. В условията на каскада от кризи и военновременни рискове се очерта релефно остър дефицит на лидерство, на държавнически умения и на идеологически консистентна политика.

Вместо това – фейсбук-истерии, невиждана шуробаджанащина, ненамаляваща корупция, хунвейбински акции, тягостен застой и заборчняване на държавата. През тези две години България наистина се промени, но към по-лошо.

Изборите вчера са индикация за известно обществено отрезвяване и опит за връщане към нормалността. Но и за тревога, че исторически ниската избирателна активност ерозира в дълбочина обществено-политическата легитимност на институциите, при това не само на парламента, а и на правителството и президента.

Какво сочи съотношението на силите между отделните партии? Сочи убедително завръщане на системните партии и окончателен провал на уличния анархизъм, чалга-патриотарството и инфантилизма на хунвейбините. Трите преминали бариерата партии на мнозинството в предния парламент – ПП, БСП и ДБ, сумарно изостават значително от общия брой на гласовете за двете тогавашни опозиционни партии – ГЕРБ и ДПС. Тоест, негативната оценка на гражданите за управлението на Кирил Петков е еднозначна.

Наивните електорални илюзии, че някакъв неопитен офисен планктон, гарниран тук-таме с някоя чужбинска диплома (все едно досега 30 години голяма част от управленския елит не е имал такива!), или пък, че някакви хора, понеже са викали по мегафоните на улицата или са пеели патриотарска чалга по телевизора, автоматично и чудодейно са се превърнали в „политици“ и „лидери“, и всички те вкупом щели да "оправят България", закономерно се сгромолясаха.

Вече са в политическото небитие групите около Мая Манолова и т.нар. „Отровно трио”, както и ИТН на Слави Трифонов. По същата траектория необратимо надолу са се засилили „Продължаваме промяна”. Както писах още миналата година – ИТН ще танцува едно лято, а ПП – една зима. Днес това вече е политическа реалност.

Съвсем по друг начин стоят системните партии – ГЕРБ печели изборите убедително, ДПС ще има още по-голяма парламентарна група, БСП и ДБ успяват да оцеляват. С други думи – партиите с институционално поведение, повече или по-малко ясна идеологическа база, опитни кадри и предимно рационално политическо поведение, отново са на “мода”. Политическата система мъчително се връща към своето естествено състояние."

------------------------

При 100% обработени протоколи от ЦИК, ГЕРБ - СДС получава 25,33% - 634 649 гласа.

На второ място е "Продължаваме промяната" с 20,20 на сто или 506 071 гласа.

Следва ДПС, което е подкрепено от 13,76% - 344 625 гласа. ДПС е лидер и в чужбина, където води убедително на "Продължаваме промяната".

На четвърта позиция е "Възраждане" с 10,17% - 254 925 души.

С 232 947 гласа (9,30%) БСП е пета.

"Демократична България" получава 7,44% - 186 511 гласа.

Седмото място е за формацията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход" с 4,62% - 115 867 гласа.

ИТН няма да влезе в новия парламент. Формацията на Слави Трифонов има подкрепата на едва 3,83 процента от избирателите или 96 065 гласа.

ВМРО няма да получи държавна субсидия, защото събира по-малко от един процент - 0,81%, 20 177 гласа.

87 634 българи са гласували с "Не подкрепям никого".

На вота в чужбина при обработени 100% протоколи на първо място е ДПС с 54 520 гласа - 31,80%. "Продължаваме промяната" получава 38 164 гласа - 22,26%. Третото място заема партия "Възраждане" с 24 785 гласа - 14,46%. Четвърто място е за "Демократична България" с 16 894 гласа - 9,85%. Следва ГЕРБ - СДС с 15 409 гласа - 8,99%. ИТН получава 8 131 гласа - 4,74%. За БСП са подадени 3 652 гласа - 2,13%, за "Български възход" - 3 400 гласа, 1,98%. 3 883 души са избрали да не подкрепят никого.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg