EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България се бори за 14 млрд. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България се бори за 14 млрд. евро

mail15:30 | 14.10.2011прегледи 836 коментарикоментари 0


За следващия програмен период на ЕС, 2014-2020 година, България се бори за 14 милиарда евро, но засега ни се дават осем милиарда евро. Надявам се с много работа да ги убедим, че тези пари ни трябват и да получим повече, каза пред журналисти в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Той се срещна с еврокомисаря за регионалната политика Йоханес Хан, който е на официално посещение у нас във връзка със заседанието на ЕНП в София.
По време на престоя си в България комисар Хан ще посети инфраструктурни проекти в страната, финансирани по оперативна програма "Регионално развитие". Виждам много голям напредък при усвояването на структурните фондове в България, каза Йоханес Хан. През 2012 година в Европа ще има дебат за бюджета през следващия програмен период 2014-2020 година, добави той. Тъй като тръгнахте късно в усвояването на структурните фондове, сега наваксвате и напредъкът е забележителен, каза Хан. Сега трябва да поставим акцент върху бързото усвояване на парите, за да може през следващата година да убедим държавите-членки да осигурят отново финансиране на тези фондове, посочи Хан. Засега индикациите са за приблизително същите суми, както и в настоящия програмен период, добави той. Трябва заедно да докажем, че сме в състояние да оползотворяваме парите. Убеден съм, че ще успеете да усвоите парите във водния сектор, каза Йоханес Хан.
Приоритет в усвояването на еврофондовете за страната са столичното метро, което по оценка на ЕС се строи в график, Южната дъга на околовръстното шосе на София, продължаване на строежа на магистралите, тунелът под Шипка, пътната връзка със Сърбия, както и железопътните проекти и изграждане на пречиствателни станции, посочи Борисов. Изгубили сме златно време за усвояване на еврофондовете, каза Борисов. Когато трябваше да правим пътища и жп линии, ние сме губили пари, каза българският премиер. През следващата година трябва задължително да минем 50 % по усвояване на европарите, заяви Борисов. Йоханес Хан познава по детайли проектите в нашата страна, допълни Борисов.
Трябва да се обединяваме със съседните държави и да предлагаме общи проекти за еврофинансиране, каза Борисов. През последните няколко години в България сме построили 31 километра тунели на цена около 35 млн. евро на километър. Следващата най-ниска цена в Европа е вече 100 милиона евро за километър и това се оценява в ЕК, каза Борисов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg