EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България: Саудитска Арабия- топката е в бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България: Саудитска Арабия- топката е в бизнеса

mail13:00 | 26.04.2012прегледи 972 коментарикоментари 0


Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и ръководената от него бизнес-делегация се срещнаха с принца на Кралство Саудитска Арабия Алуалид Бин Талал Ал Сауд в Риад, съобщи МЗХ. Принцът благодари на министър Найденов за топлото му посрещане в България през 2009 г. и удостояването му с орден „Мадарски конник” от президента на Република България Георги Първанов по време на визитата му.
Принцът беше информиран какви договорености са постигнати по време на срещите на двамата министри на земеделието на България д-р Мирослав Найденов и на Кралство Саудитска Арабия- д-р Фахад Абдулрахман Балгунаим в Риад. Министър Найденов подчерта, че вече е изразена политическата воля между двете държави, а сега идва ред на бизнеса да предприеме конкретни стъпки за реализация на съвместни проекти. Той посочи, че по време на срещите му в Риад са начертани конкретни сфери от взаимен интерес – животновъдството, износа на зърно и фуражи и производството на плодове и зеленчуци. Предимствата на страната ни за инвестиции от Саудитска Арабия, изтъкнати от министъра, са географската близост на двете страни, членството на България в ЕС и стриктното спазване на европейските ветеринарно-хигиените изисквания при производството на земеделска продукция.
Министърът също увери, че инвестициите в българското земеделие предлагат добра възвращаемост за саудитския бизнес, както и възможност да диверсифицира доставките си с оглед постоянните възникващи в района санитарни забрани за търговия с животинска продукция.
Министър Найденов отбеляза, че преди 20 години страната ни е била сериозен търговски партньор на арабския свят и изрази надежда тези позиции да бъдат възстановени. Той даде пример, че Саудитска Арабия внася 5 млн. живи агнета годишно, а България в миналото е произвеждала 10 млн. агнета годишно. В момента производството е намаляло, но има големи възможности за инвестиции в този сектор от страна на Саудитска Арабия. Министър Найденов изтъкна също, че България произвежда 4 млн. тона жито годишно, а вътрешното потребление на страната е 1,5 млн. тона, което означава, че страната ни би могла да изнася жито за Саудитска Арабия.
Министър Найденов посочи, че визитата му е първа стъпка към постигането на конкретни договорености между двете страни и разработването на съвместни проекти. Той допълни, че България има готови проекти в областта на напоителните системи и зеленчукопроизводството. Принц Алвалид Бин Талал Алсауд помоли да му бъдат изпратени тези проекти, за да прецени дали частният бизнес в Саудитска Арабия би могъл да ги изпълни.
Председателят на българо-саудитския бизнес съвет към БТПП Николай Филипов изрази, че визитата ще даде тласък на бизнес-контактите между двете страни.
Министър Мирослав Найденов изтъкна, че в страната ни има много добри условия за СПА-туризъм и разполага с множество лековити минерални извори. Министър Найденов каза още, че България има и прекрасни дадености за лов и експонати с отлични трофейни качества.
По-рано министър Найденов посети Научно-изследователски център за дивата природа „Крал Халид”, придружен от саудитския си колега д-р Фахад Абдулрахман Балгунаим. Центърът има за цел да се анализират условията за живот в дивата природа и да се съхранява популацията. Той има 16 стопанства в различни райони на страната – в пустинята, планините и край морето. В него се отглеждат голям брой разновидности и се проучва какви животни могат да оцеляват при пустинни условия. Създават се нов вид подобрени птици. Директорът Хани Катуани запозна министър Найденов с дейността на центъра. Катуани посочи, че там има забрана за лов със соколи, тъй като през последните години някои видове са започнали да изчезват. Забранено е ловуването с пушка.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg