EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България с удължен срок за азотен диоксид

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България с удължен срок за азотен диоксид

mail17:00 | 12.09.2012прегледи 490 коментарикоментари 0


ЕК одобри поисканото от България удължаване на срока за постигане на нормите за съдържание на азотен диоксид в атмосферния въздух в двете зони, в които са регистрирани превишения преди 2010 година - Столична община и  община Пловдив. Решението на комисията е от 5 септември т.г., се посочва в официалното уведомление до МОСВ, съобщи ведомството.
Искането за удължаване на срока бе отправено в края на 2011 година от Министерството на околната среда и водите до ЕК в съответствие с изискванията на европейската директива за качеството на въздуха и за по-чист въздух в Европа. Прилагането на нормите се отлага до 31 декември 2013 година. Удължаването на срока дава на двете общини допълнително време да изпълнят заложените в общинските си програми мерки за постигане на нормите, да коригират тези мерки и при необходимост
на набележат и изпълнят допълнителни. Удължаването на срока означава, че до края на периода България няма да подлежи на налагане на санкции за превишените нива на азотен диоксид в тези две зони. За този срок нивата в тях трябва да съответстват на установените норми плюс допустимите отклонения от тях, които са 50%.
ЕК разреши удължаването на срока за страната благодарение на положените усилия за своевременното актуализиране на общинските програми за качество на въздуха, инициирано от МОСВ през 2010 година, и постигнатото съответствие на актуализираните общински програми на Столична община и община Пловдив с изискванията на директивата за качество на въздуха. Фактор за положителното решение на комисията е и качествената нотификационна документация, изготвена от МОСВ, с която бе поискано удължаване на срока за постигане на нормата за съдържание на азотен диоксид в атмосферния въздух.
Удължаването на срока за постигане на съответствие е значителен успех за страната по отношение прилагането на европейското законодателство за качество на въздуха предвид факта, че около две трети от всички решения на ЕК във връзка с постигането на нормите за този замърсител са отрицателни. До този момент само три други държави членки на ЕС са получили удължаване на срока за азотни оксиди за заявени зони, а на четири държави удължаване на срока е напълно отказано.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165