EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България с най-скъпи мобилни разговори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България с най-скъпи мобилни разговори

mail18:51 | 25.12.2009прегледи 1139 коментарикоментари 0


Таксите за мобилно терминиране в България са най-високи сред страните членки на Европейския съюз, сочат публикувани днес данни Европейската комисия.
В България те са 10 евроцента на минута и тя няма да няма да бъде намалена до средата на 2010, както е планирано от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Българският орган планира да направи стойността по-ниска от средната за ЕС (до сега) 8,55 евроцента на мин. (юли 2009) до юли 2010.
В Германия, Франция и Испания цените вече са намалени с 30 до 50 процента през 2009 и поради това средната стойност за Европа в момента е още по-ниска от 8,55 евроцента на мин.
И през 2010 цените за терминиране в България отново ще останат над средните за Европа, независимо от реалните усилия и постижения, твърдят експерти и настояват кога ЕК ще поднови преговорите с КРС и ще представи своите препоръки, за да се гарантира, че цените действително ще бъдат под очакваните средни за ЕС в средата на 2010 г.
 Вивиан Рединг, която отговаря за информационното общество, и еврокомисарят за конкуренцията Нели Крус изпратиха писма до телекомуникационните регулатори в Полша и Дания, в които се настоява таксите за мобилно терминиране, налагани от нови оператори в тези страни да бъдат бързо приведени в съответствие с европейските.
Във връзка с тях  Генерална дирекция "Телекомуникации" в Европейската комисия разпространи таблица, която показва, че най-високите такси за мобилно терминиране в Европейския съюз са в България.
В страни с много по-високо жизнено равнище като Великобритания, Швеция и Франция тези такси са над два пъти по-ниски. Два пъти по-ниски те са и в Румъния.

 

Снимка: Reuters

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg