EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България с най-добра макроикономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България с най-добра макроикономика

mail09:05 | 19.04.2017прегледи 1178 коментарикоментари 0


БСК представя без коментар данни за промените, настъпили в България в периода след приемането на страната ни за пълноправен член на ЕС, през 2007 г. Показателите на България са съпоставени с Румъния – член на ЕС също от 2007 г.; Словакия и Унгария – съпоставими с България по ключови показатели, членове на ЕС; Македония и Сърбия – географски съпоставими с България, нечленуващи в ЕС.

Източници на данните са Евростат, Световна банка и ITC.

С цел по по-добро онагледяване на резултатите, по всеки от разделите е направена класация на изследваните държави (1-во място = най-добри резултати; 6-то място = най-слаби резултати).

Класацията на сравняваните държави по отделните показатели в социалната сфера показва, че най-добре се представят Унгария и Словакия, които споделят първото място, следвани от Македония. Румъния е на трета позиция, Сърбия – на четвърта, а в с най-негативни резултати е България.

           

В макроикономически план България се представя най-добре сред изследваните държави. Ако не се отчитат средствата от ЕС, на втора позиция е Унгария, трета е Словакия, четвърта е Македония, Румъния е на пето място, а Сърбия – на последно.

          

 

По отношение на секторните политики България заема предпоследното, пето място сред изследваните държави. В по-неблагоприятна позиция от страната ни е само Сърбия. Най-добре се представя Унгария, следвана от Словакия. Румъния остава на трета позиция, а Македония – на четвърта.

 Най-добре се представя България в сферата на туризма и отчасти при инфраструктурата и селското стопанство. Страната ни е с най-ниски показатели по отношение на администрацията и правосъдието.

          

В общото класиране България и Румъния си поделят четвъртото място в класацията на изследваните държави, а с едно място ни изпреварва Македония, която заема трета позиция. С най-добри общи показатели е Унгария, следвана от Словакия, а с най-негативен резултат е Сърбия.

Основен положителен принос за представянето на страната ни имат макроикономическите показатели, а най-негативен резултат отчитаме по социални показатели (основно демографско развитие и пазар на труда). Силно негативен принос към общото класиране на страната ни имат и секторите „Администрация“ и „Правосъдие и вътрешен ред“.

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038