EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България с един от най-малките дефицити в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България с един от най-малките дефицити в ЕС

mail15:13 | 14.01.2010прегледи 642 коментарикоментари 0


България приключи 2009 г. с един от най-ниските бюджетни дефицити в ЕС, съобщава Министерството на финансите.  На база на оперативни данни и оценки дефицитът за миналата година на касова основа е около 498.9 млн. лeва. На месечна база бюджетното салдо по консолидирания бюджет за месец декември е балансирано. Финансовото министерство посочва, че независимо от неблагоприятната икономическа ситуация, българското правителство следва дисциплинирана и благоразумна фискална политика.
Неблагоприятните процеси в икономиката поставиха сериозно предизвикателство пред фискалната политика през 2009 година. При това неблагорпиятно развитие на икономическия сценарий през първите седем месеца на 2009 г. не бяха предприети почти никакви мерки за компенсиране на значителното изоставането в приходите, което доведе до формиране на бюджетен дефицит още в средата на 2009 година, се посочва в съобщение на министерството на финансите. 
Сред действията на сегашното правителство по отношение на бюджетната политика са  приоритизиране и ограничаване на разходите, засилване на финансовата дисциплина и мерки за повишаване на събираемостта на приходите. Бе предприета мащабна реформа в приходните администрации, насочена към засилване на митническия контрол по границите и засилен контрол и проверки с цел пресичане на контрабандния внос в страната и противодействие на схемите за неправомерно възстановяване и невнасяне на ДДС, акцизи, мита и други данъци.
Предприетите мерки позволиха бюджетната позиция да бъде стабилизирана на месечна основа, като от драстичния дефицит за месец юли в размер на 564.3 млн. лв. се стигна до положително бюджетно салдо за месеците октомври, ноември и декември, припомня институцията.
„Беше голяма борба в последните седмици на годината. Но успяхме. Екипът на зам.-министър Горанов постигна отличен резултат. Този успех ни окуражава за предстоящите няколко трудни месеца", каза министърът на финансите Симеон Дянков по повод данните.


Тагове: бюджет, дефицит, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg