EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България с достъп до с-ми на Шенген

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България с достъп до с-ми на Шенген

mail17:13 | 13.12.2016прегледи 1062 коментарикоментари 1


България получи обещание за достъп до граничните системи с полицейска информация на ЕС въпреки, че още не членува в Шенген. Въпросът беше обсъден по време на завършилата в Брюксел среща на вътрешните министри в края на миналата седмица. Те постигнаха напредък по подобрената система за интелигентно управление на външните граници на ЕС, каза министърът от Словакия Роберт Калиняк, който за последно беше ротационен председател на съвета. Законодателството ще позволи системни паспортни проверки на излизане и влизане по граничните пунктове в ЕС, както на неговите граждани, така и на чужденци с временни шенгенски визи за престой от 90 дни.

Остава да уточним как системата ще работи също в Румъния и България, които още не са пълноправни членки на Шенгенската система ,въпреки че са изпълнили техническите условия.

Българският вицепремиер Румяна Бъчварова коментира:

Настояваме за въвеждане на единен калкулатор за изчисляване на престоя и за достъп до визовата информационна система. Българската позиция се разбира много добре.

Системата ВИС свързва по интернет полицейските гранични служби в Шенгенските държави, които обменят данни за личните документи и друга информация на пътуващите чужденци. Така по-лесно се засичат фалшиви паспорти и се установява самоличността на потенциални терористи или престъпници.

На въпрос на БНР възможно ли е юридически България също да влезе в системата, еврокомисарят Димитрис Аврамопулос отговори:

На път сме да намерим решение по тази точка.

Попитан защо словашкото ротационно председателство не е поставяло на дневен ред през последните 6 месеца темата за разширяването на Шенген, Роберт Калиняк отвърна:

Повдигахме темата няколко пъти. Мисля, че има голям натиск това да се превърне в реалност.

Техническата готовност за членство на България е потвърдена от Комисията преди повече от около 6 години. След заплахата за вето от Холандия и други страни обаче, въпросът още стои отворен.БНР

 

 

 

 


 
Коментари
 
независим - 13-12-2016 г. 17:24:45

При тази повсеместна корупция, управленска немощ, съдебна система в услуга на мафията и срасналата се с мафия държавна и общинска власт....как да ни приемат?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144