EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България разработва винени маршрути

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България разработва винени маршрути

mail06:35 | 23.08.2017прегледи 12254 коментарикоментари 0


Разработваме винени маршрути, които да бъдат съчетани с местните кулинарни традиции. По тях работим заедно с Министерството на земеделието храните и горите. Очаква се в началото на следващата година маршрутите да бъдат представени, дигитализирани, обсъдени със специалистите и да започне промотирането им. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, на кръгла маса дискусия на тема „Слоу туризъм“, която се проведен в Национален археологически резерват „Античен и средновековен град Деултум-Дебелт“ в община Средец. Министърът уточни, че винените пътища ще бъдат включени в платформата „Аз обичам Бълагрия“ (I love Bulgaria), която беше създадена миналата година и рекламира 100 Национални туристически обекта. Тя се надгражда с културно-историческите маршрути, които вече са разработени от Министерството на туризма, а след това ще се добавят и винените.

Министерството на туризма вече работи в тази посока, като има подписан меморандум със земеделското ведомство. С документа се насърчава както местното производство, така и хотелите да използват храна отгледана в региона. В момента се подготвят промени в Закона за туризма, с които ще се въведе доброволен етикет за качество за местата за настаняване. Той ще се връчва на хотелите, които използват храни на местни фермери, които ти произвеждат по БДС, обясни министър Ангелкова. По думите й меморандумът е подписан още от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА), както и от още 9 организации, са свързани с производството на храни и напитки. Всички изследвания показват, че 30 процента от преживяванията на всеки един турист в България и в световен мащаб са свързани именно с храната и с това как е бил посрещнат на мястото, изтъкна министърът. Приблизително толкова са и разходите за храна, които всеки отделя по време на ваканцията си.

Концепцията на така наречения бавен (слоу) туризъм е свързана именно със запазване на традициите и културата, като се наблегне на местната храна и на регионалните обичаи, посочи още министърът. Тя коментира, че няма нищо по-приятно от това да опиташ местни деликатеси приготвени от хора израснали в този регион.

Рекламирайки винените и кулинарни маршрути и привличането на повече хора във вътрешността на страната ще помогне за затвърждаването на България като дестинация  четири сезона. Аз вярвам , че тази година особено крилата на сезона, също ще бъдат толкова успешни, колкото и миналата година, посочи министър Ангелкова. По думите й само за първите 6 месеца чуждестранните туристи, които са посетили страната се нарастват. Най-актуалните данни показват, че в местата за настаняване в Област Бургас са пренощували близо 435 хил. туристи в периода януари–юни тази година, което е увеличение с близо 3 процента.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg