EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България първа изплаща евросубсидии за земеделие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България първа изплаща евросубсидии за земеделие

mail11:18 | 16.05.2010прегледи 2648 коментарикоментари 0


България първа от страните в Европейския съюз изплати 100% от европейските субсидии и националните доплащания за земеделие за 2009 г., месец и половина преди крайния срок 30 юни. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов пред Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България в Смолян, съобщават от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните. Министър Найденов, заедно със зам.- министър Светлана Боянова и изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Калина Илиева участваха в дискусия на заседанието на УС на НСОРБ, посветена на прилагането  в общините на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., бъдещето на Общата селскостопанска политика и развитието на планинското животновъдство.
Общо 840 млн. лв. влязоха в българското земеделие, след като вчера бяха изплатени последните суми от европейските субсидии и националните доплащания, посочи министър Найденов. Той подчерта, че очакванията по Програмата за развитие на селските райони са големи, тъй като ресурсът по нея е около 6 млрд. лв. От началото на мандата до момента са договорени 30% от средствата по програмата, а 15% вече са изплатени.
Авансовите плащания по общинските мерки вече са 140 млн. от договорените 400 млн. лв. , посочи министърът. Той добави, че се водят преговори с ЕК за осигуряване на допълнителен финансов ресурс по общинските мерки 321 и 322 по ПРСР. Зам.- министър Боянова добави, че допълнителни 18,4 млн. евро ще бъдат насочени към общинските мерки по линия на Европейския план за икономическо възстановяване. Кметовете на общини настояха за промяна в нормативната уредба, така че общините да могат да изпълняват едновременно до три проекта по ПРСР.  Министърът обеща въпросът да бъде разгледан от Управляващия орган на програмата.     
По отношение на стратегията за Общата селскостопанска политика 2020, страната ни настоява за изравняване на субсидиите между стари и нови членки, отпадане на историческия подход при определянето на субсидиите, баланс в подпомагането на растениевъдството и животновъдството и подпомагане на сектор  тютюнопроизводство.
Министърът призова фермерите да развиват месното, а не млечното животновъдството, тъй като в момента дефицитът на месо на европейския пазар е около 64%.  По отношение на планинското земеделие той посочи, че кметовете трябва да стимулират кооперирането между земеделските стопани, така че те да станат конкурентоспособни на европейския пазар.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905