EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България проучва маршрута на „Южен поток”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България проучва маршрута на „Южен поток”

mail15:20 | 02.06.2011прегледи 1305 коментарикоментари 0


България ще започне проучвания в Черно море, за да определи откъде ще минава маршрутът на бъдещия газопровод "Южен поток", чиято цел е да доставя руско синьо гориво на Европа, заобикаляйки Украйна, съобщи днес ръководителят на българската дипломация Николай Младенов, който е на посещение в Москва.
"Разбира се, ние обсъдихме големите стратегически проекти като "Южен поток"," заяви Младенов, цитиран от РИА Новости след среща с руския си колега Сергей Лавров. "Имах възможността да посоча, че вчера (сряда) изпратих до министерския съвет документ, с който се разрешава да започнат проучвания в българската зона на Черно море, за да се определи маршрутът на "Южен поток"," допълни Младенов, цитиран от АФП. "Южен поток", който се подкрепя от руския газов гигант Газпром и италианската компания ЕНИ (ENI), е израз на амбицията да се отговори на силното нарастване на природен газ в ЕС през идните години, отбелязва Франс прес.
С трасе, дълго 3600 километра, газопроводът ще доставя синьо гориво от Русия през Черно море до България, която е входна врата към ЕС. Очаква се първите доставки да станат факт в края на 2015 година. Капацитетът на "Южен поток" е планиран първоначално да достигне 15 милиарда кубични метра, а след това да нарасне до 63 милиарда кубични метра през 2019 година. "Южен поток" е конкурент на европейския проект за газопровод "Набуко", припомня АФП.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg