EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България през погледа на ОИРС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България през погледа на ОИРС

mail15:10 | 20.12.2021прегледи 707 коментарикоментари 0


Като отворена икономика с голям производствен сектор, интегриран в глобалните вериги на добавена стойност, България постигна значително увеличение на доходите през последните две десетилетия. Стабилната макроикономическа рамка и задълбочаващата се европейска интеграция очертаха пътя към влизане в еврозоната, се посочва в икономическия преглед на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ за България, публикуван в началото на 2021 година. Преди пандемията безработицата е на рекордно ниски нива, а заплатите нарастват значително.

Извършени са сериозни структурни реформи за повишаване на производителността, ускоряване на процеса по догонване на доходите със средните нива в ЕС и преодоляване на социалните предизвикателства. Пандемията от COVID-19 прекъсна това развитие, като подобен спад на БВП не е наблюдаван от банковата криза от 1996 - 1997 г. насам, се изтъква в икономическия преглед на ОИСР за страната ни.

От ОИСР прогнозират догодина БВП на България да достигне ръст от 3.7 на сто, а за тази 3,3 на сто, безработицата съответно - 5.1 на сто за 2022 г. и 5.1 на сто за тази година, инфлацията - 1.8 на сто през 2022 г. и 1.4 на сто - 2021 г.

ОИСР препоръчва на България плановете й за възстановяване от пандемията да се съсредоточат върху модернизирането на бизнес средата.

Според ОИСР в България пречките пред конкуренцията продължават да са високи и се препоръчва намаляване на регулаторните бариери и подобряване на политиката в конкуренцията, които биха стимулирали бизнес динамиката и биха подпомогнали по-ефективното разпределение на ресурсите в икономиката.

Реформата в нормативната уредба на несъстоятелността е все по-належаща, са категорични от ОИСР. Положените усилия за борбата с корупцията и организираната престъпност трябва да продължат.

Предприети са важни стъпки за реформа на съдебната система, но са необходими повече усилия за засилване на отчетността и защита на съдебната независимост, както и за създаването на цялостна система за почтеност на служителите в публичната сфера, смятат от ОИСР. Икономиката на България е енергоемка и с високи въглеродни емисии.

Въглищата продължават да се използват при почти половината от производството на енергия, очертават от ОИСР другите проблеми пред страната ни, които продължават да забавят растежа й.

Преодоляването на пречките пред растежа на бизнес сектора е от ключово значение за привличането на инвестиции, повишаването на производителността и придобиването на умения за новите възможности за работа, напомнят от ОИСР.

Регионалните различия в доходите в България са по-големи, отколкото в повечето страни от ОИСР, а растежът е по-нисък в регионите без големи градове.

Според ОИСР инвестициите в инфраструктурата и жилищната реформа биха спомогнали за засилване на мобилността и за укрепване на връзките с националните и международните вериги на доставки.

източник:БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg