EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България ползва опита на Кипър в туризма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България ползва опита на Кипър в туризма

mail12:15 | 10.06.2010прегледи 1353 коментарикоментари 0


Традиционно добрите политически отношения и историческите културни връзки между България и Кипър са факторите, които могат да допринесат за по-нататъшното задълбочаване на двустранното икономическо и бизнес сътрудничество.
Това заяви кипърският министър на търговията, промишлеността и туризма Андонис Пасхалидис на провеждащата се днес в Никозия международна конференция на тема "Развитието на сътрудничеството между България и Кипър и ролята на медиите", съобщи БТА.
Двустранните икономически връзки са на добро равнище, но все още съществува голям потенциал за развитие и подобрение във всички сектори. Днешният форум е един от начините да се даде нов тласък на това развитие, подчерта министърът.
Геостратегическото местоположение на Кипър може да помогне на българските инвеститори да достигат по-лесно до пазарите в Близкия изток и арабските страни, посочи министърът. От своя страна, взаимодействието на кипърските фирми с тези пазари може да бъде по-ефективно с помощта на българските компании, посочи Пасхалидис.
Българските инвестиции в Кипър към момента възлизат на 123 милиона евро, а кипърските в България - на около милиард и 900 милиона евро, с което Кипър се нарежда на пето място сред най-големите инвеститори в България. Тези данни бяха оповестени на конференцията от Пасхалидис и българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По-рано днес двамата министри имаха двустранна среща, на която обсъдиха възможностите за активизиране на сътрудничество в областта на инвестициите, търговията и туризма.
Търговският стокообмен между двете страни е малък като абсолютна стойност - 130 милиона евро годишно, но е значителен предвид мащабите на двете страни, посочи министър Трайков. От присъединяването на Кипър към ЕС през 2004 г. насам той се е утроил, допълни той.
Съществуват значителни възможности за развитие на сътрудничеството в областта на туризма, като България може да използва опита на Кипър в популяризирането на културно-историческото наследство, каза министър Трайков.
България от своя страна може да предложи на кипърските туристи отлични възможности за зимен, ловен, винен, културно-исторически и религиозен туризъм. Към момента кипърските туристи в България възлизат на около 23-24 хил. души.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg