EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България подкрепя промени в МИБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България подкрепя промени в МИБ

mail12:30 | 25.04.2014прегледи 988 коментарикоментари 0


Министерският съвет одобри предложения от Управителния съвет на Международната инвестиционна банка (МИБ) проект на протокол за внесени изменения в Споразумението за основаване на международната финансова институция и в нейния Устав и упълномощи ръководителя на българската делегация в Съвета на МИБ да подпише протокола. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

С предлаганите изменения в учредителните документи на МИБ се цели актуализирането и привеждането им в съответствие със съвременната практика на функциониране на международните банки за развитие. Те предвиждат въвеждане на пропорционална система за разпределение на гласовете и тристепенна система за корпоративно управление, както и нов ред за вземане на решения.
Предлага се и увеличение на записания уставен капитал на банката от 1,3 млрд. евро до 2 млрд. евро чрез увеличаване размера на неразпределената между страните-членки част - без поемане на финансови ангажименти и ефективно плащане. Това ще предостави възможност в бъдеще да се привличат нови акционери и да се удовлетворят евентуални желания на страните-членки за увеличаване дяловото им участие.
България е член на МИБ от създаването й през 1970 г. Страните-членки на банката са България, Виетнам, Куба, Монголия, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. МИБ е в процес на трансформация в модерна международна банка за развитие, като една от целите е да се изгради ефективен механизъм за подкрепа на малките и средни предприятия. Банката обръща особено внимание на проекти в сектори, които са приоритетни за развитието на икономиките на страните-членки и генерират растеж.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg