EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България очаква яснота за газовите връзки със съседите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България очаква яснота за газовите връзки със съседите

mail18:13 | 30.11.2009прегледи 448 коментарикоментари 0


Националните позиции на България за участие в три заседания на Съвета на Европейския съюз одобри днес по време на редовното си заседание в МС Съветът по европейските въпроси, съобщи правителствената информационна служба.
В рамките на предстоящото на 7 декември в Брюксел заседание на Съвета на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика, част „Енергетика”, министрите от ЕС ще обсъдят предложение за регламент на ЕП и Съвета относно мерките за гарантиране на сигурността на газовите доставки.
България подкрепя разработването и приемането на нови правила за повишаване сигурността на газовите доставки в рамките на вътрешния газов пазар на ЕС, но при отчитане спецификите на отделните държави-членки.
Страната ни очаква положителна оценка на ЕК за отпускане на предвидените в Плана на ЕС за икономическо възстановяване финансови средства за проектите за междусистемни връзки с българско участие. Сред тях са проектите за изграждане на газова междусистемна връзка на България с Гърция и Румъния, както и проектът „Набуко”.
В рамките на Съвета на работна вечеря министрите от ЕС ще обсъдят въпроса с определянето на седалището на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори. Словакия, Словения и Румъния са държавите, заявили своите кандидатури за домакинство на бъдещата европейска агенция.
В дневния ред на Съвета на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика са още предложения за директиви на ЕП и Съвета относно енергийните характеристики на сградите, посочването на консумацията на енергия и други ресурси от продукти, свързани с енергопотреблението, както и изменено предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно етикетирането на гуми по отношение на горивната ефективност и други съществени параметри.
На заседанието си СЕВ одобри още позицията на страната ни за участие в Съвета на ЕС по конкурентоспособност (вътрешен пазар, индустрия, изследвания), който ще се състои на 3 и 4 декември в Брюксел. В частта „Изследвания” Съветът на ЕС ще приеме заключения с основен акцент върху бъдещото развитие на политиката в областта на науката и иновациите в контекста на Лисабонската стратегия след 2010 г., подобряването на управлението на политиките и вземането на решения в рамките на Европейското изследователско пространство, както и бъдещето на изследванията, иновациите и инфраструктурата в областта на информационните и комуникационните технологии.
Очаква се България да настоява за разработването на конкретни бъдещи действия за развитието на науката и иновациите и за създаване на специализиран съвет на министрите по наука, на който на политическо ниво да се обсъждат бъдещите насоки за развитие на Европейското изследователско пространство.
Ще бъдат обсъдени още предложение за директива на ЕП и Съвета за правата на потребителите, което ревизира четири други директиви, а също и предложения за Регламент на Съвета за Общностния патент и за Регламент за Европейското частно дружество.
СЕВ одобри и позицията на България за заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се проведе на 2 декември в белгийската столица. Очаква се министрите да обсъдят проект на указания на Съвета относно намирането на подходящо решение по въпросите, свързани с ДДС третирането на пощенски услуги. В рамките на ЕКОФИН министрите ще проведат и общ дебат по разпоредбите на проектите за регламенти за създаване на Европейски банков орган, Европейски орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване и Европейски орган за ценни книжа и пазари.




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1012