EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България отново износя ток за Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България отново износя ток за Турция

mail16:20 | 09.06.2011прегледи 785 коментарикоментари 0


България и Турция ускоряват изграждането на междусистемната връзка, която ще свърже газопреносните системи на двете страни, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща с турския си колега Танер Йълдъз, съобщи МИЕТ. Двамата разговаряха в Кайсери, Турция, където беше подписано Споразумението за подкрепа на газопровода "Набуко" между правителствата на компаниите-акционери и международната компания "Набуко Пайплайн Интернешънал".
Подписаното споразумение дава повече гаранции за устойчивостта на основни фактори за проекта "Набуко", като законодателна рамка, процедури, прави го по-банкируем и открива възможността за реално осигуряване на неговото финансиране. Сроковете за реализацията на газопровода ни карат отново да поставим въпроса за изграждане в кратки срокове на междусистемната газова връзка, която още преди реализацията на "Набуко" да ни даде възможност за реална диверсификация и достъп до газ от други източници, подчерта министър Трайков.
Българската експертна работна група по проекта препоръчва изграждане на връзката по икономически най-изгоден начин, без обвързване със спецификациите на газопровода "Набуко". По този начин междусистемната връзка няма да е конкурентна на "Набуко", тъй като мащабът и сроковете за реализацията й са коренно различни, подчертаха и двамата министри. През юли НЕК започва да изпълнява договорите си за износ на електроенергия към Турция, съобщи още министър Трайков. Това се случва за първи път след 9-годишно прекъсване. В момента системата работи в тестови режим.
По време на срещата бяха обсъдени и ядрените програми на двете държави, в т.ч. проектите за нови атомни централи. Министър Трайков запозна турския си колега с дебатите в ЕС за развитието на сектора и позицията на България за въвеждане на високи и обективни общи критерии за ядрена безопасност, които да се прилагат от страните-членки на ЕС и съседни държави. На Министерската конференция по ядрена безопасност на 20-24 юни във Виена, Австрия се очаква да бъдат приети и критерии за безопасност за нови ядрени мощности, допълни още Трайков.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047