EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България няма свободни зърнени запаси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България няма свободни зърнени запаси

mail17:30 | 11.02.2011прегледи 1688 коментарикоментари 0


В България няма свободни интервенционни запаси, които да бъдат предложени за продажба на пазарни цени чрез търгове. За продажби на цени под пазарните или някакви преференциални продажби, не може и дума да става - това каза във времето на парламентарния контрол днес земеделският министър Мирослав Найденов. Европейската схема за интервенция е преди всичко един защитен механизъм за зърнопроизводителите, които при неблагоприятно развитие на пазара са застрашени от реализиране на продукцията си под себестойност или на загуба. Европейската комисия е определила интервенционна цена от 101,31 евро за зърнените култури, които подлежат на интервенционно изкупуване, обясни министърът. Държавен фонд "Земеделие"- Разплащателна Агенция прилага тази схема, като всеки зърнопроизводител, който желае да кандидатства може да предостави за изкупуване от фонд "Земеделие" обикновена пшеница на гарантираната цена от 101,31 евро за тон, при положение, че продукцията му отговаря на минималните изискванията за качество. С изкупените при интервенция зърнени продукти може да се разпорежда единствено Европейската комисия, подчерта Найденов.
За миналата година ДФ "Земеделие" е изкупил 42 хил.тона ечемик и 3587 хил. тона обикновена пшеница, прилагайки схемата за интервенционно изкупуване на зърно. Голяма част от интервенционните запаси се реализират по програмата за подпомагане на лица в неравностойно положение.
Съгласно Регламент на ЕК от 2010 г. именно по тази програма ще бъдат реализирани интервенционните запаси в България. За план 2011 на България, освен всичките нейни запаси, са отпуснати и около 58 000 тона ечемик от интервенционните запаси на Словакия, за да бъде изпълнена финансовата рамка на плана. За тези интервенционни количества /тези в България и тези от Словакия/ в най-скоро време ще бъде обявена обществена поръчка с цел доставка на хранителни продукти на лица в неравностойно положение.
Тази програма е добре позната в България и ще се приложи вече за четвърта поредна година при изключително добър прием от обществото, подчерта министърът. По думите за 2011 г. се очаква по нея да бъдат подпомогнати над 200 000 социално слаби, които ще получат хранителни продукти за над 11 милиона евро.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg