EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България не приема малки квоти за улов на калкан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България не приема малки квоти за улов на калкан

mail16:15 | 18.11.2009прегледи 682 коментарикоментари 0


България няма да приеме предложеното от Европейската комисия намаление с 25% на общия допустим улов в Черно море (съответно и на квотите) за калкан. Тази позиция, одобрена на днешното правителствено заседание, министърът на земеделието и храните ще защити на предстоящия на 20 ноември 2009 г. в Брюксел Съвет на Европейския съюз по земеделие и рибарство.
Становището на българската страна е, че и досегашният общ (с Румъния) допустим улов за калкан от 100 тона, наложен от ЕК като предпазно ниво, е значително занижен по отношение на представените от българските и румънските учени научни данни за състоянието на запаса в техните води.
За България предлаганото намаление ще доведе до много големи ограничения на риболова, тъй като квотата от 50 т за страната за 2008 г. бе изпълнена през септември м. г., а за 2009 г. – още в края на март. Поради това предлаганото намаление ще има още по-негативен ефект върху рибарския сектор и съществува реална опасност цели рибарски общности да останат без доходи.
България ще поиска Комисията да преразгледа виждането си дали въобще трябва да има намаление, тъй като съвместно с Румъния сме представили План за действие за управление на запасите от калкан, в който са заложени конкретни технически мерки, мерки за намаляване на риболовното усилие, за подобряване на контрола и съвместни научни изследвания.


Тагове: улов, квоти, калкан
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4189