EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България напуска две банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България напуска две банки

mail13:05 | 09.03.2022прегледи 1528 коментарикоментари 0


България ще напусне Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) и Международната инвестиционна банка (МИБ), в които членува от над 50 години. Решението за това е взето на заседание на Министерския съвет, като е съгласувано и на ниво Европейски съюз.

В МБИС размерът на записания дялов капитал е 7.56%, или 15.1 млн. евро. В МИБ дяловото участие на България се равнява на 12.9% от уставния капитал, или 123 млн. евро.

Международната инвестиционна банка притежава aĸтиви нa cтoйнocт 1.9 млpд. eвpo ĸъм oĸтoмвpи 2021 г. В последните години институцията предостави заем на „Еврохолд“ за покупката на активите на CEZ в България, както и на „Хювефарма“, „Приста ойл“ и общинското дружество "Център за градска мобилност".

-------------------

МБИС е създадена през 1963 г. по междуправителствено споразумение, регистрирано в секретариата на ООН под № 7388.
Страните-членки на Банката за икономическо сътрудничество са Република България, Социалистическа република Виетнам, Монголия, Република Полша, Руската федерация, Румъния, Словашката република и Чешката република. Прочетете още За МБИС
Международната банка за икономическо сътрудничество е супранационална междуправителствена организация със специален, освободен от данъци и регулации, статут, а същевременно дейността на Банката е подкрепена от правителствените органи и финансовите регулатори на държавите-членки, които представляват съответната страна в Съвета на МБИС.
Уникалното в географски аспект членство в Банката допринася за насърчаване на интеграцията между държавите-членки, служейки като мост между Изтока и Запада.

Банката е с уставен капитал от 400 млн.евро.

Международната инвестиционна банка, съкратено МИБ със седалище в Москва, е учредена през 1970 г. за съдействие на инвестиционната дейност и задълбочаването на икономическото сътрудничество главно между социалистическите страни от Съвета за икономическа взаимопомощ.

Уставният капитал съставлява 1300 млн. евро.

Висшият орган на управление на банката е Съветът, който се състои от представители на всички държави членки на банката. Всяка страна има 1 глас независимо от размера на нейния дял в капитала на банката. Решенията по принципиални въпроси се считат за приети при пълно единодушие на страните-членки, а по другите въпроси – при квалифицирано мнозинство (не по-малко от 3/4 от гласовете).

Изпълнителният орган на банката е Управителният съвет.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg