EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България критична към промени във въздушно движение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България критична към промени във въздушно движение

mail15:30 | 19.09.2013прегледи 573 коментарикоментари 0


Българската страна не счита, че задължителното отделяне на поддържащите дейности („помощните услуги“) от конкретното управление на въздушното движение и въвеждането на пазарни механизми за тяхното предоставяне ще допринесат за повишаване на ефективността. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов днес във Вилнюс, Литва, по време на заседание на неформален Съвет на министрите на транспорта на ЕС, на тема: „ Единно европейско небе”.
По думите на министъра разделянето вероятно ще доведе до сериозни структурни промени и сътресения за доставчиците на аеронавигационно обслужване. Министър Данаил Папазов изрази опасение, че е възможно създаване на монополна среда и концентрация на бизнеса в няколко големи доставчика на услуги, което е в разрез с принципите на свободната и лоялна конкуренция. Той допълни, че създаването на динамичен пазар за предоставяне на поддържащи услуги би могло да се постигне поетапно, с отчитане на рисковете по отношение на безопасността и социалния фактор, съобразено със специфичните местни условия и в условията на прилагане на сега действащите регламенти за Единно европейско небе (ЕЕН).

Министър Данаил Папазов заяви още, че повишаването на ефективността на системата за въздушен транспорт би следвало да се разглежда цялостно и при отчитане интересите на всички ангажирани страни – летища, авиокомпании, доставчици на аеронавигационно обслужване, бизнес и обща авиация. Министърът допълни, че българската страна принципно подкрепя основните цели на инициативата Единно европейско небе (ЕЕН), като приветства всички действия, които ще осигурят постигането им и ще помогнат за преодоляване на трудностите при прилагането на приетите вече два законодателни пакета.
„България подкрепя идеята за по-гъвкави функционални блокове от въздушно пространство, които да се развиват чрез по-добро сътрудничество с други блокове и доставчици на аеронавигационно обслужване“, каза още Данаил Папазов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg