EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България има нужда от 4 нови реактора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България има нужда от 4 нови реактора

mail15:25 | 19.03.2024прегледи 391 коментарикоментари 0


Евродепутатът Цветелина Пенкова организира конференция в Брюксел за ролята на България в развитието на европейската енергетика и индустрия. 

„Конференцията „Енергийна сигурност - основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България“, която организирам в Европейския парламент в Брюксел, на 19 март, e логична стъпка за изработване на ясен план за индустриалното и енергийното развитие на България и ролята й в ЕС.  Ще присъстват видни представители на българската енергетика и промишленост, представители от Европейската комисия, сред които еврокомисари, както и представители на големите европейски компании, браншовите асоциации, посолствата на европейски държави.“ 

Тя поясни, че целта е да бъде обсъден планът за реиндустриализация на Европа и посоката за развитие на промишлеността на континента. „ Ако искаме да имаме сигурност в енергийната система, трябва да се откроят силните страни, кадрите и наличните стратегически суровини във всяка една държава членка – само така можем да възродим Европейската икономика и промишленост, ако работим заедно“, отбеляза Пенкова.

Тя посочи: „Необходимо е да покажем изключителното стратегическо предимство, което България има в три направления: ядрения сектор, наличните критични суровини- шести сме по износ на цветни метали, имаме най-големия капацитет на енергийни мощности в региона.“

Според евродепутата България има нужда от 4 нови реактора, които да доставят базовата мощност на страната: два, които да заменят постепенно сегашните два блока на АЕЦ „Козлодуй“ и два, които да заменят постепенно въглищните централи. „Всички сме наясно, че в момента строителството на нови ядрени мощности ще е по-скъпо отколкото, ако бяхме направили това преди години.

Логичен е по- глобалният въпрос към управляващите - защото закриха проекта „Белене“ и продадоха, поне на хартия, цялото ни налично оборудване, вместо да работят по двата проекта паралелно? Когато такова оборудване е в огромно търсене в момента с предвидени над 20 ядрено-енергийни проекта на континента“, коментира Цветелина Пенкова. Тя отбеляза взетото за рекордно кратко време решение от управляващите за най-голямата инвестиция в най-новата история на страната ни за изграждане на два нови блока на площадката на атомната централа.

Евродепутатът е в недоумение, че прогнозите за довършване на двата реактора на АЕЦ „Белене“ бяха за още 5 млрд. евро и сегашните управляващи казваха, че това прави централата нерентабилна, а сега строителството на новите два блока на АЕЦ „Козлодуй“ се оценява до 14 млрд. долара и това, в този момент, за управляващите е рентабилно. Преобладаващите мнения на експертите обаче са, че стойността ще надхвърли 30 млрд. лева.

„Правителството, което взе това решение, трябва да обясни на обществото защо искат да строят по-скъпи ядрени мощности за по дълъг период от време и да кажат на българските граждани, че докато те влязат в експлоатация, ще трябва да внасяме ток.

За пореден път, вместо да използваме това, което имаме и да намерим най-евтиния начин да реализираме успешен проект, те са готови да жертват националния интерес в полза на геополитическо натегачество и финансови интереси за сметка на българските граждани“, възмути се  Пенкова.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg