EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България: Изхвъляме 100 хил. тона дрехи годишно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България: Изхвъляме 100 хил. тона дрехи годишно

mail13:15 | 06.07.2023прегледи 548 коментарикоментари 0


Сто хиляди тона дрехи и битов текстил се изхвърлят в България годишно, което се равнява на повече от 5 пъти теглото на НДК в София. Тревожните данни са част от изложбата "Текстилът е новата пластмаса", която се откри на входа на Морската градина във Варна и ще продължи до 17 юли, съобщиха от Българската асоциация "Кръгов текстил" (БАКТ), която е организатор на експозицията.

С тази инициатива се поставя фокус върху екологичните последствия от текстилната индустрия и кои са възможните действия за справяне с тях. Текстилът е наричан новата пластмаса, защото свръхпроизводството на дрехи и увеличаването на текстилните отпадъци в световен мащаб оказват негативно влияние върху околната среда наравно с пластмасата. Целта е да се покаже смисълът от промяна на навиците и на личния отпечатък на всеки като се дадат реални примери и цифри за екологични спестявания.

Изложбата представя факти и тенденции за текстилната индустрия и влиянието й върху околната среда в глобален мащаб. В противовес на вредните въздействия от свръхпроизводството, потреблението и образуването на текстилни отпадъци са представени добрите примери в България (във Варна се намират трите най-големи текстилни екоцентъра у нас). Членовете на БАКТ реализират дейности за удължаване живота на текстилните продукти, в унисон с концепцията за кръгова икономика. Приносът е представен с факти и данни за екологични спестявания. В основата на примерите са изчисления на база събрано количество и последващото му оползотворяване.

Още през 2018 г. членове на асоциацията - варненската компания "Тексайкъл" (Texcycle) и швейцарската "Тексейд" (Texaid), поставиха първите контейнери за ненужен текстил в България като стъпка към въвеждането на система за разделно събиране на текстил на национално ниво. Това изпреварва законовите изисквания, според които във всяка страна-член на ЕС до 2025 г. трябва да се въведе система за разделно събиране на текстил, по подобие на другите отпадни потоци - пластмаса, стъкло, хартия и т.н., напомнят от асоциацията. "Тексайкъл" стартират с 20 бр. преди 5 години, а към момента компаниите-членове на БАКТ имат над 320 бр. специализирани контейнери за разделно събиране на текстил от домакинствата в цялата страна. Събраният текстил се оползотворява, като приоритетно се обработва и подготвя за рециклиране и за повторна употреба.

Любопитни данни:

Само за последните три години компаниите-членове на БАКТ са сортирали и обработили около 100 000 тона текстилни отпадъци. Над 85 на сто от тях са подготвени за повторна употреба или рециклиране. 

В резултат от дейността на БАКТ са реализирани редица ползи и екологични спестявания, а само за последните 3 години са:

*  Спестени 1,7 млн. тона въглеродни емисии за производството на нов текстил и облекло, което е равносилно на годишните емисии от 2 млн. автомобили (това са три четвърти от всички коли в България); 

*  Предотвратено е изхвърлянето на 35 000 т естествени тъкани и свързаните с това емисии на гниене - това е равно на количеството битов отпадък на 80 000 българи за цяла година;

*  Предотвратено е изхвърлянето на 50 000 т изкуствени дрехи и тъкани, които са равносилни на спестената пластмаса за производството на 5 млрд. бутилки;

*  Текстилният сектор е и сред най-големите консуматори на вода и е вторият замърсител на вода в света. Повече отпадни води се отделят от производството на текстил, отколкото от всички битови нужди на човечеството (в резултат на къпане, готвене, чистене и т.н.). Няма друга единична индустрия, която да консумира и замърсява толкова много вода. Спестено е количество вода от производството на нови дрехи е колкото консумираната вода на 330 хиляди европейци за една година.

Тези и други данни са представени в първия Доклад за екологичните спестявания от прилагането на кръгова икономика в текстилния сектор в България, изготвен в края на 2022 г. по поръчка на Асоциацията.

Изложбата "Текстилът е новата пластмаса" ще продължи. След София и Варна тя ще гостува през октомври в Бургас, а през 2024 г. ще бъде представена и в други градове в България.

В края на октомври 2022 г. изложбата бе открита в градинката "Кристал" в столицата. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи тогава, че през 2019 г. са били поставени 20 контейнера за изхвърляне на текстилни продукти в София, а до края на годината (2022 г. бел. реп.) в столицата ще има 171 контейнера. Целта ни е скоро те да бъдат близо 200, каза Георгиев. Той припомни, че на сайта на общината има интерактивна карта с контейнерите за текстил като целта е гражданите да видят къде е най-близкият до дома им контейнер.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159