EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България излиза плахо от стагнацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България излиза плахо от стагнацията

mail15:16 | 05.11.2009прегледи 566 коментарикоментари 0


Има редица положителни вътрешни и външни сигнали за излизане на България от стагнацията. Индустрията ще излезе от рецесията по-рано от останалите отрасли на икономиката, вероятно още през първата половина на следващата година, прогнозира Христофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк по време на конференцията за недвижими имоти BalRec в София.
Забелязва се постепенно възстановяване на външното търсене и като резултат българските компании ще започнат  по-активно производство, за да запълнят запасите си от продукция.
Дефицитът по текущата сметка намалява по-бързо от очакваното и не е нужно външно финансиране. Чуждите инвеститори осъзнаха, че Източна Европа няма да колабира, отбеляза още Павлов. Заради това вероятно ще започне процес на релокация на западни компании, които ще прехвърлят мощностите си в Източна Европа и България трябва да използва тази възможност.
За да генерира обаче страната сериозен икономически ръст, повече от необходимо е да се създаде нов модел за растеж, в основата на който да стои износът, а не инвестициите и потреблението, както бе досега. Затова са неизбежни сериозни структурни реформи в икономиката в рамките на няколко години.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg