EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България и Румъния търсят инвестиции по три проекта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Румъния търсят инвестиции по три проекта

mail07:00 | 05.10.2017прегледи 12278 коментарикоментари 0


България и Румъния търсят съвместни инвестиции за три важни проекта, съобщи днес след проведеното съвместно заседание между българското и румънско правителство премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че главните акценти са изграждане на инфраструктура.
По думите му първият проект е за втори мост до Русе, където това е най-лесно за изпълнение. Той обясни, че от там до Букурещ са 45 километра по права линия. Страната ни проектира в момента пътя Русе - Велико Търново до магистрала "Хемус".
Другият проект е за Никопол-Турну Мъгуреле, който е приоритет за двете държави. По темата е възложено проучване колко би струвало изграждане на мост, ЖП линия и високоскоростен път.
Борисов каза, че третият проект е за магистрала от Констанца през Варна за Бургас с дължина около 200 километра. Премиерът заяви, че е оптимист, защото тол системата и концесията на подобни съоръжения ще привлекат инвестиции.
Във вторник двете страни подписаха пет споразумения сред които протокол за прилагане на спогодбата за реадмисия между България и Румъния от 2006 г.; споразумение за достъп на кораби, нуждаещи се от помощ както и споразумение за аварийна доставка на електроенергия.
Премиерът коментира в отговор на въпрос, че България се намира в изключително трудна позиция по отношение на мигрантския поток, заради голямата граница с Турция. Той припомни, че страната ни е изградила съоръжение на границата за възпиране на нелегалните мигранти. Всички в Европа отчитат, че България се справя най-добре с този въпрос, каза още Борисов.
Влизането в Шенген на двете страни е политически въпрос, сята премиерът. Според него с повече такт, умения и дипломация този въпрос може да се реши, още повече, че в Европа са убедени, че двете страни се справят много по-добре от шенгенски държави. Продължаваме да работим заедно с Румъния по този въпрос, заяви премиерът.
Борисов съобщи още, че Румъния подкрепя проекта за газовия хъб "Балкан".

По време на съвместното заседание министър-председателят Бойко Борисов е отбелязал, че трафикът между двете страни ще се улесни и засили чрез строеж на мостове, включително новия мост при Русе-Гюргево, работещи фериботни връзки, нови гранични пунктове и подобряване на условията за навигация по река Дунав. Българският премиер е добавил, че по-нататъшното развитие на Общоевропейските коридори IV, VIII и X е предпоставка за постигането на инфраструктурна свързаност включително със страните от Западните Балкани. По думите му това е от съществено значение за постигането на конкурентоспособност и растеж.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1034