EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България и Полша стабилни през кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Полша стабилни през кризата

mail11:45 | 14.10.2010прегледи 834 коментарикоментари 0


По време на глобална и икономическа криза, България и Полша могат да се похвалят със стабилни икономики. Това заяви полският премиер Доналд Туск по време на срещата си с българския министър - председател Бойко Борисов във Варна, предаде репортер на радио „Фокус” - Варна. Туск добави, че двете държави се стремят да развиват своите икономики и да си помагат в това начинание. Именно поради тази причина двете държави влизат в обща група в Брюксел, заедно с Румъния и Балтийските страни. Туск подчерта, че всички европейски държави търсят нови пазари, които предлагат добри условия за бизнес и страната ни разполага с тези условия. Той шеговито подчерта, че дори се е притеснил като е разбрал какви са условията за бизнес с България. Полският премиер дори подчерта, че може би Полша дори изостава малко в това направление.
Туск допълни, че в момента в Полша се строят много магистрали и се развиват много инфраструктурни проекти, което е начин за по-бързото преодоляване на негативните последици от финансовата криза. Той посъветва българския си колега Бойко Борисов да продължава да развива именно тези проекти.
Доналд Туск коментира, че при проведените разговори с Бойко Борисов, много ценен е бил споделеният опит на България по отношение на ядрената енергия и този опит ще помогне на Полша.
Сред другите коментирани теми между двамата премиери е била общата бюджетна дисциплина, както и развитието на отношенията между България и Полша. Туск поздрави отново българското правителство за усилията за преодоляване на корупцията и организираната престъпност и добави, че Полша е започнала „войната” с тях преди няколко години и вече може да се каже, че са се справили с проблема и въпреки това е такъв проблем, който не може да бъде изкоренен напълно затова борбата продължава.
От своя страна, премиерът Бойко Борисов заяви, че с полския му колега е обсъдена темата за данъците и тава, че България има 10 % плосък данък, 20 % ДДС, нисък външен дълг - показатели, който я нареждат на едно добро място за инвестиции и че много полски инвеститори ще обърнат внимание на България.
По думите на Борисов най-важното, което са обсъждали, е касаело автомагистрала „Хемус”.
По думите на българския премиер изключително важно за момента е изграждането на магистрала София – Варна. Борисов отново подчерта, че българското правителство се опитва да изгради магистралата по някоя от европейските оперативни програми. Премиерът подчерта, че това е била цел, поставена и от предишни правителства, но за съжаление е била неуспешна. „Поне 10 години няма да имаме пари в бюджета за магистралата”, каза Борисов.
През 2012 г. магистрала „Тракия” ще бъде пусната и Бургас ще има предимство. „Политици, които идват в България, гледам да ги запознавам с тези проекти, защото са изключително важни”, посочи Борисов.

Снимка: БГНЕС


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1069