EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

България и Катар с обща компания за инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Катар с обща компания за инвестиции

mail12:37 | 22.03.2010прегледи 888 коментарикоментари 0


Мира Лазарова
България и Катар подписаха междуправителствена спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, съобщава агенция Фокус.С подписването на този документ се оформя двустранната договорно-правна база в областта на икономиката и инвестициите. Спогодбата е подписана при срещата между министър-председателя на България Бойко Борисов и на министър-председателя на Катар Шейх Хамад Бен Джасем Бен Джабер ат Тани.
Подписан е и Меморандум за сътрудничество между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на  България и Министерството на икономиката и индустрията на Катар в областта на енергетиката, съобщава БТА.
Постигнато е съгласие за създаване на съвместна компания между двете страни, която да разработва проекти в областта на енергетиката, инфраструктурата, туризма, земеделието. По думите на премиера Борисов до две – три седмици ще бъдат представени проекти в цитираните икономически области, които са от интерес за Катар.
Шейх Хамад ат Тани каза, че за миналата година Катар е инвестирал в чужбина 30 милиарда долара, и добави, че тази година се очаква инвестициите да бъдат в същия размер.  
Що се отнася до евентуалните възможности за внос на втечнен газ от Катар, той заяви, че страната вече притежава такъв терминал  в Италия, който още има капацитет. Мислим за друг, но това изисква много технически проучвания и финансови анализи, които в момента правим. Не смятам, че ще се случи нещо в следващите 1-2 години в този аспект, България е една от страните в нашия списък за подобен проект, но всичко зависи от това кой е крайният потребител и какви количества  газ може да се потребява, добави  шейх Хамад ат Тани.

През последните години Катар инвестира в страни от Европа главно в доставките на газ.
На адриатическото крайбрежие на Северна Италия работи платформа за разтоварване на танкери, превозващи втечнен природен газ. Новото съоръжение подава суровината към енергийната система на страната и през него ще преминават до 10% от обемите, необходими за потреблението на страната на синьо гориво. Съоръжението се намира на морска платформа на 15 километра от брега в района на Ровиго в областта Венето. То е изградено от испански фирми по поръчка на Италия и Катар.Това е първият в света регазификатор в открито море. В експлоатацията му ще участват с 10 процента италианският концерн Edison, с 45 процента американският Exxon Mobil  и също с 45 процента Qatar Terminal Ltd.
Италия си е издействала правото да ползва 25 години 80 процента от мощността на регазификатора и да получава чрез него 6,4 милиарда кубични метра от общия му обем от 8 милиарда кубични метра годишно, като останалата част е за други европейски страни. Строежът на съоръжението с височина 47 метра, ширина 88 метра и дължина 180 метра отне пет години.
Освен това страната води преговори с Турция за доставки  на втечнен газ в рамките на 4 млрд куб. м. годишно.  Планира се горивото да се съхранява в подземни хранилища в средиземноморския пристанищен град Джейхан, който Турция възнамерява да превърне в международен център за разпределение на петрол и газ.
Турция ще даде възможност на Катар да получи в Джейхан територия, която да използва за реализиране на проекти в областта на енергетиката.
По време на посещението на българския премиер се очаква да се дискутира отдаването на концесия на български пристанища и летища на Катар, както и бъдещи доставки на газ.

Жителите на Катар получават най-добро възнаграждение за труда си в целия арабски регион. Според проучване, проведено през февруари от най-голямата близкоизточна трудова борса Bayt.com и холандския изследователски център YouGov Siraj, над половината от населението на емирството, включително имигрантите, печелят над 3000 долара месечно. Между 3000 и 8000 долара на месец получават 39 процента от жителите на Катар. Месечното възнаграждение на 12 на сто от жителите на Катар надвишава 8000 долара, докато в Обединените арабски емирства например едва 10 процента от заетите могат да се похвалят с толкова голяма заплата.
В сравнение с Катар останалите петролни монархии в арабския свят изостават значително по износ на природен газ и по растеж на БВП на глава от населението, който тази година според експерти може да достигне 18,5 на сто.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg