EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България и Гърция с обща земеделска стратегия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Гърция с обща земеделска стратегия

mail17:45 | 18.11.2010прегледи 852 коментарикоментари 0


България, Гърция, Румъния и Кипър ще защитят обща позиция по Общата селскостопанска политика /ОСП/ на ЕС 2013-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след срещата си с гръцкият министър на аграрното развитие и храните Костас Скандалидис, който е на посещение у нас, предаде БТА.
На пресконференция след разговорите министър Найденов обяви, че това ще бъде преди срещата му с еврокомисаря по земеделие Дачиан Чиолош на 9 декември.
Освен България и Гърция на предстоящата регионална среща ще бъдат поканени Румъния и Кипър.
Министър Найденов коментира още, че на днешната среща е договорено сътрудничество между разплащателните агенции на България и Гърция и всички досегашни сфери. "Тъй като Гърция е доста по-отдавна член на Европейския съюз, поискахме пътеките, които те са отъпкали, да ни позволят да минем по тях и при някои инициативи, като например инициативата за намаляване на акциза на ракията, да получим подкрепа и помощ от тях", каза Мирослав Найденов.
По думите на министър Скандалидис предстоят трудни преговори и още по-трудни решения в условията на икономическа криза по реформите в ОСП, които ще предопределят бъдещето на нашите две страни до 2020 година. "Затова решихме да бъдем на един и същи бряг, да преговаряме заедно за това, от което имаме общ интерес, за да може нашият регион да придобие развитието, което заслужава", каза гръцкият министър.
На въпрос на БТА за стокообмена на селскостопанска продукция между България и Гърция министрите посочиха, че той е почти паритетен. Мирослав Найденов изрази надежда, че търговията между двете страни след влизането на България в Шенген ще бъде улеснена. Според българския министър по отношение на търговията няма какво да желаем повече и единственото, което може са се направи, е да се създадат условия за по-голяма конкурентност и на българските, и на гръцките производители не само на регионалния, но и на европейския и световен пазар.
Министър Найденов информира още за съвместна инициатива на двамата министри за промотиране на млечните и други регионални продукти в трети страни от Европейския съюз.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg