EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България забранява ГМО царевица МОН 810

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България забранява ГМО царевица МОН 810

mail14:40 | 02.02.2011прегледи 916 коментарикоментари 1


Министерският съвет въведе забрана за отглеждане на генетично модифицираната царевица МОН 810 на територията на България, съобщиха от правителствената информационна служба. Налагането на забраната се основава на принципа на предпазливостта, заложен в Директива 2001/18/ЕО и в Закона за генетично модифицираните организми. Така се гарантира предпазването на българското земеделие и околна среда от потенциална възможност за създаване на устойчивост спрямо bt-протеина в целевата и нецелевата флора и фауна и неговото натрупване в почвените екосистеми. Забраната е въведена в още шест държави от Европейския съюз.
Въпросната царевица е разрешена в ЕС, но страните членки имат право едностранно да наложат предпазна клауза. Шест страни-членки на ЕС са забранили тази царевица – Унгария, Австрия, Франция, Германия, Гърция и Люксембург. Досега в България тя не е произвеждана.
„В понеделник беше връчен демарш от страна на Аржентина, Бразилия, Канада и САЩ, които настояваха да ги подкрепим в исканията им да бъдат допускани на територията на ЕС фуражи и храни с минимални технически остатъци от ГМО. Казах на представителите на четирите страни, че категорично ще гласувам против в Брюксел в Съвета на министрите и няма да подкрепим тази инициатива. Това е политиката, която води днешното правителство и тя ще бъде постоянна в това направление.”, коментира днес земеделският министър Найденов.

 


 
Коментари
 
българин - 05-02-2011 г. 17:33:44

Браво! Отлична новина!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg