EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България: Дунав туристическа дестинация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България: Дунав туристическа дестинация

mail12:00 | 28.09.2011прегледи 1080 коментарикоментари 0


Туризмът в Дунавския регион беше в центъра на дебат в Страсбург, състоял се по повод Световния ден на туризма - 27 септември. Начало на форума даде заместник-председателят на Комисията по транспорт и туризъм Силвия-Адриана Тайкиу, а темите в дебата насочиха вниманието върху устойчивото развитие на туризма в Дунавския регион и опазването на околната среда по поречието на Дунав.
Един от основните лектори в дебата бе българският евродепутат от Групата на ЕНП Мария Неделчева, която е национален координатор за България в ЕНП по Дунавската стратегия. Тя очерта значението на свързването на Дунавския регион за насърчаване на културата и туризма, посочвайки Дунав като "най-международната река в света, което я прави изключително богата не само на природно разнообразие, но и на културно и историческо наследство". Неделчева отбеляза спецификата на долното течение на река Дунав, където непосредствените нужди на туризма на места все още са свързани с развитието на подходяща инфраструктура, комуникации и удобен транспорт. Ето защо тя подчерта важността на Дунавската стратегия за едни от най-изостаналите в икономическо отношение региони, разчитащи на развитието на туристическия сектор и на събуждането на неговия потенциал чрез стратегията. Евродепутатът акцентира върху очакванията на гражданите от дунавските общини туризма да се превърне в сектор, който сериозно да допринася за икономически растеж и качеството на живот в техните градове и да доведе до разкриване на нови работни места. "За тази цел е важно туристическите продукти да включват възможности за алтернативен туризъм, селски туризъм, круизи по реката, както и представяне на римското историческо наследство. Нужно е и да бъде подобрена туристическата инфраструктура, както и услугите и професионалните кадри в сферата на туризма. Всичко това трябва да бъде направено по координиран начин с партньори от горното и долното течение", подчерта Мария Неделчева. Първите проекти вече се кристализират, информира евродепутатът и посочи тези за изграждането на Дунавски парк Видин - Калафат от двете страни на новия Дунав мост 2, изграждането на велоалея в частта Румъния - България от "Danube Velo Route" и пр. Българският евродепутат очерта ясно целта на България и Румъния, които ще координират приоритетна област Туризъм и култура в Дунавската стратегия - превръщането на Дунав във важна и свързана Европейска туристическа дестинация, представена като обособен туристически продукт. "Вярвам, че заедно с това основен фактор за туризма в региона трябва да бъде неговото устойчиво развитие - разумно използване на природните ресурси, разширяването на възможности за използвайки чиста енергия и залагайки на еко туризъм.", заяви тя. Необходима мярка във фазата на прилагане на Дунавската стратегия е оповестяване и популяризиране на целите и очакваните проекти по стратегията сред гражданите, обяви Неделчева и призова представителите на туристическия сектор да промотират по-интензивно своите бъдещи продукти и проекти, част от Дунавската стратегия, защото информацията е все още оскъдна. С тази цел българският евродепутат откри Информационен офис в Русе, който може да бъде и контактна точка за партньори в България.
Заедно с проектите в област туризъм, Мария Неделчева обърна специално внимание и на значението, което културните индустрии могат да изиграят за развитието на дунавските градове. "Обогатяването и координирането на културната програма на дунавските градове ще доведе до по-голям интерес и до високи дивиденти за туристическия сектор. Доказано е, че културните индустрии са своеобразен магнит за бизнес средата в един град и имат пряко влияние върху създаването на работни места, изграждат връзката между изкуството и бизнеса, привличат висококвалифицирана работна рака и мотивира младите да търсят своето бъдеще в родните си градове", подчерта тя. В заключение евродепутат Неделчева изрази увереност, че до първия годишен доклад на Комисията за Дунавската стратегия, който се очаква да бъде представен в края на 2012 г., положителния ефекта от проектите в област Туризъм ще бъде вече налице и гражданите на дунавските градове ще са усетили това.
 


Тагове: ЕП, Дунав, туризъм
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161