EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

България да търси инвестиции от развиващи се пазари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България да търси инвестиции от развиващи се пазари

mail09:47 | 23.11.2009прегледи 1562 коментарикоментари 0


Заради кризата от около 130 проекта, започнати с подкрепата на Българската агенция за инвестиции, между 15 и 20% няма да бъдат успешно изпълнени или завършени заради финансови  и фактически затруднения, каза за БНР Стоян Сталев, изпълнителен директор на агенцията. В този рисков процент влизат както наши, така чужди инвеститори, но делът им засега е условен, защото не от всички фирми са получени отчети за дейността им, посочи той.
Според Сталев 2010 можем да очакваме ръст по отношение на нивото на инвестициите от тази година, която се оказа най-трудна от инвестиционна гледна точка. Има данни за съживяване на инвестиционния процес, България трябва да търси инвестиции в развиващите се пазари, каза още Стоян Сталев. Като примери той посочи Корея и Китай - гигантски икономики с голяма динамика. По думите му, страната ни трябва да насочи усилията си към маркетинг в тези държави. "Корея има значителни инвестиции в Турция и Словакия, Япония има сериозни инвестиции в съседни страни. Китай сега започва инвестиционната си активност в Източна Европа като цяло. Ръстът на инвестициите може да дойде и оттам", смята Стоян Сталев.
България е "в добра кондиция за привличане на инвеститори": данъчните условия са много добри, ще има подобрение в бюрократичното обслужване и динамика в инфраструктурното развитие, а за инвеститорите увеличаващата се безработица е добра новина, въпреки негативния социален ефект.
"Не трябва да бъдем междинна гара на евтина работна ръка за няколко години", посочи директорът на Агенцията за инвестиции. Стоян Сталев е на мнение, че трябва да имаме "много по-сериозна стратегия за повишаване на работната заплата, а борбата с корупцията в администрацията да върви "ръка за ръка" с повишаването на доходите".
Финансовата криза започна от недвижимите имоти и е естествено този сектор, в който са влагани "доста спекулативни пари", да бъде засегнат много сериозно от кризата, коментира Стоян Сталев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg