EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България да промени правилата си за ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България да промени правилата си за ДДС

mail14:06 | 27.10.2011прегледи 1124 коментарикоментари 0


Европейската комисия съобщи днес, че е поискала от България да промени правилата си за данъка върху добавената стойност (ДДС). В България правилата, свързани с условията за възстановяване на ДДС на данъчно задължени лица, които са обект на ревизия, дискриминират лицата, участващи в операции в рамките на Европейския съюз, пише в съобщение на комисията. ЕК приема, че правилата, създаващи дискриминация между данъчно задължените лица, които извършват операции само в рамките на държавата, и тези, които извършват операции с други държави от ЕС, са несъвместими с директивата за ДДС и с принципа на пропорционалност.
Това искане е под формата на мотивирано становище (втори етап от процедурата за нарушения). Ако в рамките на два месеца правилата не бъдат приведени в съответствие с искането, ЕК може да отнесе въпроса до Съда на Европейския съюз.
Съгласно българското законодателство, ДДС на данъчнозадължените лица, обект на ревизия, се възстановява в края на ревизионната процедура. Същевременно националното законодателство определя специални срокове за ревизиите на данъчно задължените лица, които извършват операции в рамките на ЕС. Тези срокове са два пъти по-дълги от сроковете, приложими спрямо лицата, извършващи трансакции предимно в рамките на държавата, отбелязва комисията. Ако данъчно задължените лица, които извършват операции в рамките на ЕС, желаят да възстановят средствата преди края на ревизията, те трябва да представят обезпечение или банкова гаранция за два пъти по-дълъг период, се посочва в съобщението.


 


Тагове: ДДС, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg