EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България, Гърция и Румъния със съвместни ВЕИ проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България, Гърция и Румъния със съвместни ВЕИ проекти

mail10:17 | 22.01.2024прегледи 469 коментарикоментари 0


Енергийните министри на България, Гърция и Румъния подписаха тристранна Декларация за намерение за развитие на серия от инициативи, които да се превърнат "в гръбнак" за инициативи в областта на възобновяемата енергия в региона. Трите страни се ангажират да си сътрудничат в подготовката на съвместни трансгранични проекти в областта на офшорната вятърна енергия, водорода от възобновяеми енергийни източници и инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства. 

Документът предвижда България, Гърция и Румъния да подкрепят и насърчат обща инициатива за проучване и развитие на устойчивото използване на офшорния вятърен потенциал в Черно и Егейско море. Трите страни ще кандидатстват съвместно за трансграничен статут на ВЕИ в рамките на текущата покана по Механизма за свързване на Европа. Обмисля се и сътрудничество по съвместен проект по поканата за трансгранични инициативи за възобновяема енергия. 

Разработването, съвместно с Румъния, на първоначални проучвания в акваторията на Черно море за определяне на конкретни параметри за разработване на зони за офшорна енергия, е един от водещите приоритети в управленската програма на българското правителство в тази сфера. Включването в инициативата и на Гърция и разширяването към акваторията на Егейско море ще позволи да се картографира офшорният вятърен потенциал в Югоизточна Европа и да се постави основа за разработването на хармонизирана регулаторна рамка.

БТА припомня, че в края на изминалата 2023 година депутатите от Комисията по енергетика в Народното събрание приеха на първо четене законопроекта за разполагане на вятърни електроцентрали в Черно море. Председателят на комисията Делян Добрев обаче уточни, че между първо и второ четене ще се внесат нови промени, с които текстовете да бъдат прецизирани. Законът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства урежда обществени отношения, свързани с производството на ток от вятърни електроцентрали в Черно море. Предварително ще се проведат проучвания за проверка на възможността за изграждането на въпросните централи, включително и за тяхното премахване.

Декларацията, подписана от министрите на трите страни днес, предвижда и създаването на регионален клъстер за водород от възобновяеми енергийни източници с участието на правителствата, операторите на преносни системи и индустрията, информират още от българското енергийно ведомство. Ще се търси както получаването на трансграничен статут в рамките на текущата покана по Механизма за свързване на Европа, така и възможност за съвместен проект между трите държави. Регионалният клъстер ще разработи трансгранични проекти за стимулиране на възобновяемата енергия, включително вятърна и слънчева, интегрирането й в система за производство на нискоемисионен и възобновяем водород за енергийния, индустриалния и транспортния сектори, както и развитието на специална водородна инфраструктура. 

Друга важна точка в декларацията включва разработването на трансгранична инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства, посочват от МЕ.

Декларацията предвижда страните да могат да разширят сътрудничеството и в други области по взаимно съгласие, както и да засилят диалога и сътрудничеството помежду си.

Разработването на проекти от регионален и общностен интерес е насочено към постигането на справедлив преход към декарбонизирана и неутрална по отношение на климата икономика, пише още в прессъобщението.

БТА припомня още, че България и Гърция подписаха Меморандум за разбирателство в областта на енергетиката. В него се предвижда двете страни да задълбочат сътрудничеството си по редица енергийни теми от взаимен интерес, сред които увеличаване на преносния капацитет на националните мрежи за електроенергия и газ, изграждане и разширяване на мрежите за пренос на водород, оптимизиране използването на потенциала за производство на енергия от ВЕИ и развитие на водородните технологии, цифровизация на електроенергийните мрежи. Двете страни имат желание да увеличат преносния капацитет на националните мрежи за пренос на електроенергия и газ, да изградят и разширят мрежи за пренос на водород и да увеличат трансграничния капацитет въз основа на доказан пазарен интерес.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037