EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България губи 1 млн. турски туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България губи 1 млн. турски туристи

mail13:32 | 31.07.2015прегледи 1486 коментарикоментари 0


България губи най-малко 1 милион турски туристи годишно /заради проблема с визите/, заяви на пресконференция в Пампорово Кемал Текканат, съветник по туризъм в Министерството на културата в Турция. Курортът бе домакин на българо-турски семинар с участието на представители на туристическия бизнес от южната ни съседка.
На форума присъства Хасер Айдън, директор на най-голямото турско туристическо изложение EMITT. Пампорово отбелязва ръст на турски туристи от 300 процента за последните 3 години, съобщи изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков.
Проблемът с визите за турските граждани е бил сред основните дискутирани теми на семинара, в който участваха областният управител на Смолян Недялко Славов, кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Тодор Бозуков. През последната година в България са пристигнали около 300 хил. турски туристи, а 1.6 млн. българи са почивали в Турция, допълни Текканат. По негови данни близо 7 милиона турски туристи пътуват в чужбина и около 1 милион биха дошли у нас, ако не са затрудненията с визите.
Пампорово се превръща през последните години във все по-предпочитан курорт за клиентите от южната ни съседка според данни на "Пампорово" АД. Потокът от турски туристи би бил още по-голям, ако отпаднат затрудненията с визовия режим, посочиха представители на туристически бизнес от съседната държава. На семинара днес са обсъдени и възможности за развитие на съвместни балкански дестинации. В момента Истанбул е много важен хъб към всички далечни дестинации, посочиха турските гости. Възможностите за съвместни морски и сухопътни турове бяха обсъдени и в контекста на плановете около строящото се на ново летище в Истанбул.
Директорът на EMITT Хасер Айдън коментира, че увеличаването на потока от турски туристи у нас би означавало и повече инвеститори от съседната държава. Хасер Айдън заяви, че ще предложи на българското туристическо министерство да бъде партньор в изложението през 2016 г.
Потенциалът за туризъм между нашите две държави е огромен, заяви областният управител на Смолян Недялко Славов./БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg