EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България в чакалнята на еврозоната до месеци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България в чакалнята на еврозоната до месеци

mail07:00 | 27.04.2018прегледи 1805 коментарикоментари 0


"България в Еврозоната - въпроси и отговори". Това е темата на гражданския диалог със заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис в София. Домбровскис, който е бивш премиер на Латвия, отговаря за въпросите на еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари.

Преди диалога с български граждани, Домбровскис даде интервю за БНТ. В него той прогнозира, че България може да се присъедини към Валутно-обменния механизъм, т.нар. чакалня на еврозоната, до месеци, тъй като страната ни има добра фискална политика. „В момента става въпрос повече за финансовия и банковия сектор. Разликата от преди пет години е, че сега в ЕС имаме и банков съюз. И присъединявайки се към еврозоната, България трябва да влезе и в банковия съюз и затова акцентът е върху процесите във финансовия сектор", продчерта Домбровскис.

По неговите думи, има стъпки, които първо България трябва да направи. По отношение на фискалните позиции, няма много въпросителни от страна на ЕК, нито от страна на държавите членки, защото България има балансиран бюджет и един от най-ниските държавни дългове като процент от БВП в целия ЕС.

На въпрос дали българските банки са устойчиви на шок, каквото е определението на ЕЦБ, Домбровскис отговаря: „Една от сферите, която трябва да бъде оценявана е именно дали българските банки са устойчиви на шок. Вече знаем, че българското правителство вече оповести политическото решение за желание за членство в еврозоната и намерение да кандидатства за чакалнята. Формалното решение трябва да се вземе от Европейската централна банка и страните, които участват във Валутно-обменния механизъм. Ние от Европейската комисия искаме активно да участва и да подкрепяме този процес."

Заместник-председателят на ЕК разясни промените, които са свързани с трансграничните плащания в евро, които бяха предложени от Комисията, а целта им е да направи трансграничните такси за плащания в евро по-евтини във всички държави-членки на ЕС. „Предоставяме на гражданите от страните, които са извън еврозоната същите условия като тези в страните от валутиня съюз. Според нашата преценка България има най-високите такси върху преводите в евро за чужбина и от чужбина към България. Случва се да платите хиляди евро такса за една трансакция. Според новия регламент българите ще плащат същите такси в евро, каквито са таксите в местната валута. Така вече ще говорим за такси от няколко цента или безплатни трансакции", обясни Домбровдскис.

По неговите думи, новите правила дават възможност на българите да си отварят сметки и в евро в българските банки, тъй като повечето плащания между страни от еврозоната и страни извън нея така или иначе се извършват в евро. Зам.-председателят на Еврокомисията даде и конгретен пример: „Няма много плащания в лева към Полша. Затова мисля, че отварянето на сметки в евро ще помогне в голяма степен. Става въпрос за плащания в евро от и към страни от еврозоната."

Има промени и при тегленето на пари в чужбина. На въпрос Какво точно представляват те, какво ще се промени, Домбровскис отговаря: „Това е другата част от нашето предложение. Става дума за случаите, в които гражданите или бизнесмените полагат с карти извън своите родни държави. Сега те могат да избират дали да плащат в собствената си валута или в тази на страна, в която се намират. Ще ви дам пример - ако живеете в страна от еврозоната и сте на посещение в България и искате да платите с банковата си карта, ви се дава възможност да избирате дали да платите в евро или в лева. Проблемът е, че хората не могат да преценят в момента кой вариант е по-добрият за тях, защото те не могат в момента да пресметнат. Виждаме, че често хората трябва да плащат високи такси за тази директна смяна на валутата. Това, което ние сега представяме са ясни и прозрачни правила - гражданите трябва да са информирани какви са таксите в единия или другия случай, за да могат да направят информиран избор. Mеждувременно трябва и всички банкомати и други съоръжения технически да бъдат променени, за да отговарят на новите изисквания. Но за да си го представите по-добре - ако идвате от еврозоната в България и ви се даде възможност да избирате искате ли да плащате в евро или в български лев - по-евтино ще бъде за вас да плащате в българи лева. Това е правилото - по-евтино е да плащате във валутата на страната, която посещавате."


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg