EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България, Австрия и Оман без двойно данъчно облагане

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България, Австрия и Оман без двойно данъчно облагане

mail13:15 | 23.06.2010прегледи 2100 коментарикоментари 0


Правителството одобри проектите на две спогодби за избягване на двойното данъчно облагане - с Австрия и с Оман. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
Спогодбата с Австрия за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото ще замени подписания през 1983 г. аналогичен документ. Сключен при коренно различни икономически отношения между двете страни, той е неефективен и
дори затруднява икономическото сътрудничество между България и Австрия, пише в съобщението.
Австрия е един от най-големите и дългогодишни инвеститори в нашата страна, отбелязва пресслужбата на правителството. Новата спогодба гарантира не само защита, но и равнопоставеност на инвестициите, и дава необходимия инструментариум за отстояване на интересите на България като място на инвестицията. В документа се съдържат и механизми за предотвратяване на неоснователното отклонение от данъчно облагане.
Включена е и разпоредба, която ще създаде предпоставки за осъществяване на обширен и ефективен обмен на информация с цел осигуряване на прозрачност относно осъществяваните икономически дейности - реализирани сделки и движение на парични средства в междудържавен аспект. За целта е предвидена и възможността за обмен на информация, представляваща банкова тайна. Това ще даде възможност за предприемане на решителни и резултатни действия в борбата с изпирането на пари, данъчните измами и отклонението от данъчно облагане.
Действието на спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване на отклонението от облагане с данъци на доходите между България и Оман е важно с оглед насърчаване на преките инвестиции в двете държави, пише в съобщението. Като резултат ще се създадат реални и облекчени от данъчна гледна точка възможности за местните лица и на двете държави да осъществяват стопанска дейност в другата държава в различни сфери и отрасли - производство, търговия, строителство, както и да работят под различни правни форми на дейност - извънтрудови или трудови правоотношения. Документът е един от елементите за изграждане на правната база за стимулиране на двустранното сътрудничество между България и Оман.
Султанатът е една от бързо развиващите се икономики в региона на Персийския залив и все повече се утвърждава като перспективен пазар, отбелязва пресслужбата на кабинета.
Оман представлява интерес за търговско-икономическата активност на България, тъй като функционира като международен финансов, търговски и транспортен център с богат стоков пазар и свободни капитали. Налице са изключително добри перспективи за активизиране и стимулиране на двустранното икономическо сътрудничество.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048