EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България vs промени във финансовата рамка на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България vs промени във финансовата рамка на ЕС

mail11:15 | 05.11.2012прегледи 507 коментарикоментари 0


България не споделя мнението на Кипърското председателство на Европейската комисия за намаление на размера на Многогодишната финансова рамка (МФР) на Европейския съюз (ЕС) за периода 2014-2020 г. Това заявява заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева, цитирана от пресцентъра на МФ. Пенчева е обявила това по време на публична дискусия
"Възможности и предизвикателства пред България в контекста на Многогодишната финансова рамка и Кохезионната политика на ЕС за периода 2014-2020 г.", състояла се на изнесено заседание на Съвета за Европейски въпроси в Пловдив.  Според Боряна Пенчева, ако все пак се стигне до намаление, България не е склонна да прави компромиси по три важни за страната ни елемента - Кохезионната политика, Общата селскостопанска политика и средствата, предвидени за подкрепа за извеждане от експлоатация на ядрени мощности. Според заместник-министъра средствата за най-слабо развитите региони по Кохезионната политика не трябва да бъдат променяни. Ако общата сума за директните земеделски плащания бъде намалена, то това не трябва да засяга държавите членки, които получават преки плащания под средния за ЕС размер, какъвто е случаят със страната ни, смята Пенчева. България продължава да настоява и за 450 млн. евро вместо предвидените 208,5 млн. евро за извеждане от експлоатация на старите блокове от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй".

Относно реформата на системата за собствени ресурси на бюджета на ЕС, България приветства всички усилия на Европейската комисия за опростяването й с цел по-голяма прозрачност, е становището на страната ни. Според Пенчева страната ни подкрепя предложението на ЕК за изменение на корекционния механизъм чрез  плащане на еднократни суми годишно, както и премахването на действащия в момента източник за финансиране на бюджета на ЕС на база на ДДС. Пенчева е заявила, че засега страната ни няма да въвежда и данък върху финансовите сделки. Въвеждането му само за част от държавите-членки не води до опростяване и по-голяма прозрачност на системата за финансиране на бюджета на ЕС, каквато е целта на реформата, смята заместник-финансовият министър.
МФ подготвя финансов анализ за разпределението на средствата по Кохезионната политика, като целта е да се формулират и предложат различни варианти в подкрепа на българската позиция, за по-добра защита на националните ни интереси в преговорите, е посочила Боряна Пенчева.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg