EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България: 20-те месеца на криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България: 20-те месеца на криза

mail09:33 | 10.03.2010прегледи 22245 коментарикоментари 1

 

 

Мира Лазарова
Това, което остава извън интерактивната статия, са процесите, уловени през март в българската икономика, които експерти определят като леко движение нагоре, други като най-тежките месеци.
Какви са фактите - промишлеността отчита подобрение на бизнес климата - с 0,4 пункта според НСИ. Индустрията ще достигне дъното и ще започне да расте – най-вероятно през второ и третото тримесечие на 2010 година на базата на външно търсене. Продажбите на дребно се увеличават за втори пореден месец, при това с 2,2 пункта за последния.
Това дава основание да се очаква бавно възстановяване на вътрешното потребление, но като се има предвид ръстът на безработицата през цялата 2010 г., то ще остане слабо най-малко до 4-то тримесечие на годината.

Открит е въпросът с погасяване на държавните плащания към фирми, които по-различни изчисления са между 500 млн.лв. и 1 млрд.лв.

Основният проблем на българската икономика е липсата на свежи пари и как те да се намерят. Засега има различни, но банални идеи за тяхното намиране, които едва ли ще дадат някакъв сериозен резултат.
В крайна сметка въстановяването ще стартира от тези сектори, които разчитат на външно търсене, а то в ЕС вече се усеща.
Въпреки голямата стабилност през най-тежките месеци на кризата българските банки вероятно ще имат още трудни месеци. Заради нарастване на лошите кредити както и заради финансовите трусове в Гърция.
Възможно е все пак прогнозата на финансовия министър Симеон Дянков да се окаже вярна и през май-юни икономиката да запоне да преодолява кризата въпреки мрачните очаквания на синдикати, работодатели и премиер. Истината е, че ЕС започна да се съвзема и това силно ще повлияе върху икономиката ни в следващите месеци.
Източници, използвани за данни и визия в изготвяне на интерактивната графика:НСИ,БНБ,СБ,БТА,Eurostat,WSJ, FT,Reuters и други.

 
Коментари
 
hidko - | 10-03-2010 г. 21:34:16

Къде го виждате това подобрение бе?Няма оборотни пари.Точно в момента много малки фирми се закриват.Дейността на други е сведена до хибернация.В България няма производство.Няма основа на която да стои икономиката.Как ще живне тя след 3-4 месеца не виждам.Всичко това са теоритични постановки и статистически манипулации и спекулации с данните.В САЩ,дето няма такива дертове мискински,кат наще,хората казаха - икономиката ще укрепва,но ще отнеме повечко години за да се възстановя работните места... В Българип как ще стане,не знам

 

Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето: