EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България 60-та според икономическата свобода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България 60-та според икономическата свобода

mail15:40 | 12.01.2011прегледи 918 коментарикоментари 0


България се е придвижила напред до 60-о място сред над 180 страни, класирани от фондация Hеritаge Foundation и в. The Wall Street Journal според индекса за икономическата свобода 2011, се посочва на уебсайта на фондацията.
Спрямо миналата година България е прибавила 2,6 пункта, достигайки 64,9 пункта, като е отчетен напредък по 7 от 10-те критерия, които измерва индексът на икономическата свобода. Сред наблюдаваните категории са свободата на труда, бизнеса, търговията, правата на собственост и липсата на корупция.
Всяка страна получава точки, като максималният им брой е 100. Колкото повече точки има страната, толкова по-малка е държавната намеса на пазара, отбелязва ДПА.
България се нарежда на 26 място от общо 43 европейски страни в класацията, но точките й са под средните за региона, се посочва в коментара към класацията.
"България е осъществила значителни икономически реформи през изминалото десетилетие. Като е поддържала макроикономическа стабилност, тя е отчела значителен напредък в увеличаването на доходите и намаляването на бедността", се посочва в проучването, публикувано на сайта на фондация Hеritаge.
"Конкурентните равнища на плоските данъци и отвореният търговски режим, подкрепени от сравнително ефективна регулаторна рамка, окуражиха развитието на един растящ предприемачески сектор, се посочва в коментара към класацията.
Според бележките към класацията България е устояла сравнително добре на световния икономически срив, като икономиката е била подкрепена от една общо взето разумна финансова политика и стабилно управление на държавния дълг.
Хонконг продължава да бъде страната с най-свободна икономика за 17-та поредна година с 89,7 пункта. На второ място се нарежда Сингапур с 87,2 пункта, а на трето Австралия, следвана от Нова Зеландия и Канада, информира ДПА.
На последно място е Северна Корея, една от 32-те страни, сред които е и Мианмар, определени като държави с ограничени свободи.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158