EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - № 1 аутсорсинг дестинация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - № 1 аутсорсинг дестинация

mail17:40 | 08.02.2012прегледи 1446 коментарикоментари 0


Данаил Алеков
Аутсорсингът в България не се рекламира достатъчно, въпреки че страната ни заема челните места за аутсорсинг дестинациите. Това заяви Николай Гърнев, консултант от одиторската компания Ernst&Young .
За миналата година, България заема 1-во място в Европа сред аутсорсинг дестинациите, а в световен мащаб сме на 13-то място. Именно рекламата в тази насока ще помогне на страната ни да привлича повече чуждестранни инвестиции, но усилията в момента са недостатъчни.
Общото становище на одиторската компания е, че инвеститорите са „разглезени” поради разнообразието от данъчни облекчения в останалите държави и България трябва да обърне внимание на това.
Според Милен Райков, данъчен мениджър в Ernst&Young , единствено ниското данъчно бреме не може да привлече инвеститорите и даде пример с данъчните облекчения за научна дейност, които са масова практика навсякъде, но не и в България. „Фирмите не търсят най-ниската данъчна ставка, а сигурност на средата, лесно администриране на данъците, както и облекчения”, заяви той. Данните, които Райков изнесе, показват, че България е на 59-то място по леснота на правене на бизнес, а една фирма изхабява 500 часа годишно за попълване на данъчни декларации.
Според Райков, трябва да се подобри нивото на обслужване и отношение на администрацията към инвеститорите. „Трябва да гледаме на инвеститорите като на клиенти. Ако не сме приветливи към тях, няма да ги убедим, че сме добро място за инвестиции”, каза от своя страна Дияна Николаева, управляващ съдружник в Ernst&Young .
В същото време от компанията представиха своите икономически прогнози за България – очаква се 1.2% увеличение на БВП, като догодина ръстът ще е 4.5%. Делът на публичния дълг отнесен към БВП ще се запази на ниво 16%, което е изключително добро, смята Джон Мистакидис, управляващ съдружник на Ernst&Young България. Прогнозите за еврозоната са 0.1% ръст на БВП до края на годината, 1.8% инфлация, а по отношение на безработицата е малко вероятно тя да падне под 10%.
На фона на тези мрачни прогнози България остава „рай на стабилността”, заяви още Мискатидис.
През 2012 година еврозоната трябва да се рефинансира с 800 млрд. евро дълг, което ще повиши нивото на риска и ще доведе до отлив на фондовите пазари, като средство за набиране на капитал. Според Мари Дирон, икономически съветник в Ernst&Young, това ще увеличи риска от разпадане на еврозоната: „Този риск обаче остава, особено след като през 2012 г. много суверенни дългове ще се нуждаят от рефинансиране, което може да донесе напрежение”. Разходите за разпадане на еврозоната обаче ще бъдат огромни и с дълготрайно въздействие върху световната икономика. Затова прогнозите са категорични, че властите във водещите страни ще направят всичко възможно, за да поддържат единната валута.
 


Тагове: България, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg