EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - част от програма с бюджет от 400 млн. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - част от програма с бюджет от 400 млн. евро

mail17:10 | 24.06.2010прегледи 958 коментарикоментари 0


Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма е на посещение в Германия, където ще подпише декларация за присъединяването на България към инициативата ЕВРИКА, съобщиха от пресслужбата на МИЕТ.
ЕВРИКА е европейска инициатива за създаване на мрежа за трансгранично сътрудничество между научно-изследователските институти, висшите учебни заведения, производствените предприятия и финансовите институции. Крайната цел на инициативата е повишаване на конкурентоспособността на националните икономики на страните, членуващи в нея. Участието в тази инициатива е добра основа за интернационализация на научните изследвания, обмен на информация, партньорство между изследователите, развитие на изследванията, и натрупване на опит в подготовката на съвместни проекти и реализацията на научните резултати на пазара.
ЕВРИКА предлага услуги за намиране на партньор, разпространение на информация и друго обслужване на промишлените предприятия, научните изследователски организации и университети за сътрудничество в областта на приложните изследвания.
В момента 38 държави са пълноправни членове на инициативата ЕВРИКА. Освен страните от ЕС, там членуват още и Швейцария, Русия, БЮР Македония, Израел, Украйна, Турция и др.
Присъединяването на България ще осигури възможност за по-активно участие на български фирми в съвместни проекти, придобили статут „проект на ЕВРИКА".
Финансовият инструмент на инициативата ЕВРИКА е съвместната програма „ЕВРОСТАРС". Нейна основна цел е да подкрепи онези малки и средни предприятия, чиято дейност е изградена на основата на иновациите. ЕВРОСТАРС стимулира съвместни международни изследователски и иновационни проекти, чрез облекчаване достъпа на предприятията до финансиране при разработване на нови продукти, технологии и услуги.
Програмата получава публичен бюджет в рамките на 400 млн. евро, като 100 млн. отпуска ЕК, а останалите средства са от националните бюджети за период от 6 години. С присъединяването към ЕВРИКА и ЕВРОСТАРС България се ангажира да заделя годишно до 1 млн. лв.  от бюджета на Националния иновационен фонд за финансиране на проекти по „ЕВРОСТАРС".



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg