EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - седма по ниска изкупна цена на мляко в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - седма по ниска изкупна цена на мляко в ЕС

mail08:05 | 04.08.2023прегледи 831 коментарикоментари 0


България е сред страните в ЕС с най-ниска изкупна цена на суровото мляко през месец юни т.г., показват данни на ЕК, цитирани от Български фермерски съюз.

Средната изкупна цена на млякото у нас е била 41,15 евроцента за литър, което се равнява приблизително на около 80 стотинки. През юни в ЕС най-ниски са били цените на суровото мляко в Латвия - 33,97 евроцента за литър и Литва - 34,57 евроцента за литър. България е на седмо място в класацията, като по-ниски са цените в Естония, Швеция, Ирландия и Румъния. 

Средната изкупна цена за сурово мляко в ЕС се е понижила с 2,5 процента през юни спрямо май, когато цената е била 44,86 евроцента за литър, сочат данните на ЕК. От началото на годината поевтиняването на млякото в Евросъюза е с над 20 процента.

"В много части на България изкупната цена на суровото мляко е изключително ниска - 50-60 стотинки за литър и животновъдите са на загуба", каза Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз, цитиран в съобщението. 

"Млекопреработвателите продължават да изкупуват продукцията на много ниски цени, докато в магазините прясното мляко продължава да е значително по-скъпо - 3 или 4 лева за литър", обясни Стоянов и допълни, че това са жестоки аномалии. Същото се случи и миналата година, когато горивата и електричеството поевтиняха, но преработвателите и хранителните вериги не свалиха цените на прясното, киселото мляко и млечните продукти, посочи той. По думите му държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните и Комисията за защита на конкуренцията трябва да направят проверки на пазара, защото "спекулата е за сметка на млекопроизводителите и потребителите".

"Ако ситуацията с изкупната цена на млякото не се подобри, малките стопанства са изправени пред фалити", алармира Георги Стоянов. Според него някои прекупвачи и преработватели на мляко отказват да изкупуват млечната суровина дори на тези нищожни цени, защото складовете им са пълни. 

Данните на ЕК показват още, че през юни цените на маслото, на обезмасленото и пълномасленото сухо мляко и на сиренето "Чедър" в ЕС са се понижили в сравнение с предишния месец. Най-силен е спадът при обезмасленото сухо мляко - със 7 процента на цена до 2,27 евро за килограм. Пълномасленото сухо мляко е поевтиняло с 3,1 процента до 3,44 евро за килограм, а маслото - с 2,6 процента до 4,53 евро за килограм.

При чедъра понижението на цената е с 0,2 процента до 3,58 евро за килограм. От ЕК отчитат ръст на производството на сурово мляко в ЕС с 0,8 процента през първите 5 месеца на годината спрямо същия период на 2022 г.

Производството на масло е нараснало с 1,7 процента, а на обезмаслено сухо мляко – с 0,9 процента. Най-силен ръст е регистриран при кондензираното мляко - с 5,6 процента. Същевременно при пълномасленото сухо мляко е отчетен спад от 2,3 процента на годишна база.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg