EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - регионален играч в отбраната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - регионален играч в отбраната

mail08:30 | 21.10.2012прегледи 1008 коментарикоментари 0


България може да бъде водещ регионален играч на пазара на продукти за отбраната и военната промишленост. Това е един от основните изводи от провелия се днес форум „Българската отбранителна индустрия – стратегии за по-добри пазарни възможности”. Събитието беше организирано от Сдружение българска отбранителна индустрия и консултантската компания Technology Transfer Associates.

По данни на СБОИ темповете на нарастване на производството в сектора на отбраната у нас надвишават ръста на икономиката на страната като цяло. Годишното производство на 16-те български компании в сдружението представлява 0,5% от дяла на индустриалното производство в брутния вътрешен продукт на България. Годишният оборот на тези компании възлиза на 600 млн. лв., от които над 400 млн. лв. са реализирани от износ. Този отрасъл на икономиката осигурява трудова заетост на над 15 000 работници и служители. Над 90% от работещите в отбранителната индустрия са научно-технически и производствен персонал, който разработва и произвежда високотехнологични, качествени отбранителни продукти, които в много случаи нямат аналог по света.

Според представените на форума данни 15 страни генерират 81% от глобалните разходи в сферата на отбраната. САЩ са на първо място в тази своеобразна класация с 41,5% от световните разходи, следвани от Китай - 8,2% и Русия с 4.1%. Обсъжданият бюджет за отбрана на САЩ за 2013 г. се равнява на 613.9 млрд. долара, което е близо два пъти повече от този само 12 г. по-рано.

Основното предимство на България в търговията с продукти за отбраната са стратегическото й географско разположение, активните взаимоотношения със САЩ и членството на страната в НАТО и ЕС, и от друга страна добрите връзки със страните от бившия съветски съюз, както и разбирането и познаването на бизнес отношенията с Русия.
„Българската отбранителна индустрия трябва да се модернизира и да развива материалната си база. Най-важното за нейния успех е да се идентифицират бъдещите възможности и пазари, а не да се гледа назад към постиженията от миналото. Връзката на индустрията с държавата трябва да бъде подобрена, така че държавата да подпомага тези процеси чрез международни споразумения и подобряване на нормативната уредба.“ заяви министър Николай Младенов.

Според бившия директор за България на глобалния гигант във военната индустрия BAE Systems - Марк Стивънс, България не промотира достатъчно в чужбина своите предимства в сектора. „Качеството на тази продукция тук е високо. Местните компании могат да предложат няколко неща на международните корпорации, които доминират този бизнес – функциониращо производство в страната, лицензи и разрешителни за работа и конкурентни цени”, заяви Стивънс.
Почетни лектори бяха министърът на външните работи Николай Младенов и зам.-министърът на отбраната Августина Цветкова. В събитието участваха чуждестранни дипломати, представители на българската отбранителна индустрия, експерти в областта и представители на научната общност от National Defense University в САЩ и от Българската академия на науките.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg