EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - лидер във фалит на фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - лидер във фалит на фирми

mail18:30 | 01.08.2011прегледи 3600 коментарикоментари 0


Данаил Алеков

От днес, EconomyNews.bg започва поредицата „Цифрите говорят”. На базата на икономическите показатели на НСИ и Eurostat ще търсим мястото на българската икономика в Европа. Тъй като за отрицателните показатели може да се пише безкрайно дълго, ще започнем с нещо положително.

От няколко години НСИ предоставя данни от изследването „Бизнес демография”, включващо показатели като раждане, смърт и оцеляване на предприятията. Статистиката сочи, че новородените предприятия в страната ни през 2007г. (по-нови данни няма) представляват 15.12% от общия брой предприятия в България. По този икономически показател, България се нарежда на трето място в Европейския съюз – пред нас са единствено Румъния (15.62%) и Литва (24.73%), а веднага след нас е Великобритания (14.28%). На картата се вижда европейската тенденция по този показател (за някои членки липсват данни).
Веднага идва и въпросът в кои сектори на икономиката са се „родили” тези предприятия.
Според данните 26.8% от новородените фирми са в Сектор „Е” (Производство
и разпределение на електроенергия, газ и вода), а тенденция за бързо нарастване се наблюдава и в секторите K (Операции с недвижими имоти, наемодателна дейност и бизнес услуги), B (Добивна промишленост), J (Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения), и F (Строителство).

Данните от проучването за демографията на предприятия продължават с т.нар. „умрели” предприятия. През 2007г. „умрелите” предприятия представляват 13.9% от активните предприятия в страната. С този висок процент България се нарежда на третото място, този път след Португалия (15.51%) и Словакия (16.84%), а след нас е Латвия (11.77%). В България, предприятията от сектор Н (Хотели и ресторанти) „умират” най-често.

От изложените факти става ясно, че България е една от най-активните страни, що се касае до бизнес демографията. Страната ни непрекъснато „ражда” предприятия, но и също толкова интензивно ги „убива”. До колко това е положителна, или отрицателна статистика, вече е въпрос на икономически анализ на предприятията от експертите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg