EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България - IT-хъбът на Балканите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - IT-хъбът на Балканите

mail11:05 | 13.03.2018прегледи 4000 коментарикоментари 0


Днес дигиталната икономика изравнява големи и малки държави. Тя позволява на малките страни, които правятинвестиции в иновации и цифрови технологии, да стимулират конкурентноспособността и излизането на нови пазари. Защото днес границите на страните се размиват, а технологиите изпреварват политиката и регулациите.

Защо не инвестирате в България?

У нас ИТ индустрията генерира 2,5% от БВП на страната. Най-новите прогнози сочат, че до 4-5 г. делът на ИТ сектора ще нарастне до 4,5% от БВП. Затова целта на бизнеса е да има отворен диалог по въпросите на регулациите, които ЕК се опитва да наложи на дигиталната икономика. Тези теми засягат всички: както компаниите, които генерират трилиони долари, така и българските ИТ компании.

Още през 2007 г. авторитетното списание The Economist публикува статия със заглавие „Защо не инвестирате в България, а в Азия?“. В нея се коментират Индия, Китай и други страни, като се посочва, че ако може някъде да се намери качество, това несъмнено е България, а ако се търси количество – това са държавите от Източна Азия.

Затова и днес организаторите на Конференцията IT Hub Connect 2018, която ще се проведе на 26 и 27 март 2018 г. в София Тех Парк с организатори Американската търговска камара в България и Индийско-българската бизнес камара, под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕСIT са водени от идеята, че като се съчетаят качеството и количеството, ще се получи значим за българската и регионалната икономики резултат. По време на конференцията ще се дискутират регулациите, тъй като дигиталната икономика вече променя начина, по който човечеството живее. Опасенията са, че в скоро време човешката персоналност (лични данни) ще се превърне в лукс. Пред политици, общество и бизнес стоят неразрешените въпроси за отношенията в сферата на Интернет на нещата (Internet of Things), както и по отношение на общуването между машини. Затова днес от изключителна важност е да се води диалог в областта на кибер-сигурността ина електронната неприкосновеност на личните данни – ePrivacy и GDPR, между технологичните компании и регулаторите.  Този диалог трябва да доведе до изработването на такива политики и закони, които да са от полза както на обществото, така и на компаниите.

За Индия през САЩ

Днес Индия означава „бизнес“. При това с показатели, които често превъзхождат Китай. Индия има предимството да е пазарна икономика, която да е естествено свързана с глобалните пазари, в т.ч. САЩ и Европа. Нейната IT индустрия е с размер от 154 млрд. долара и в нея участват 11,5 млн. души.

България със своите 46 000 души в ИТ сектора и с постигнат ръст от 600% за 10 години в ICT бизнеса се определя като „IT-хъбът на Балканите“. Благодарение на постигнатото и с помощта на местните бизнес-лидери, страната ни може да е технологичната врата за Европа и за Индия. Връзката със САЩ е естествена: тя е най-голямата ИТ сила, американски са най-големите технологични компании и наличните взаимоотношения между САЩ и Индия са много тесни.

Съществува усещането, че Индия бива подценявана. Наскоро The Economist публикува статистика за 10-те най-бързо развиващи се икономики и най-голямата от тях е Индия. Това е причина да се търси икономическо сближаване с нея. Освен това икономиката на Индия расте по-бързо от икономиката на Китай: 7,5% е ръстът й за миналата година като очакванията са за 8% през 2018 г.

Роля на държавата в дигиталната икономика

Ролята на държавата не е да регулира икономиката, и особено тази, която е базирана на бързо развиващи се стартъпи и иновации. Опитът на Израел показва, че държавата може да създава условията за по-лесно протичане и свързване на капитал и иновации. Подобен е моделът в САЩ, но в Израел в уравнението на успеха активна роля играят университетите. Във всеки от тях има патентен адвокат и ако студентски стартъп измисли нещо, патентът остава за университета. Така те генерират приходи, за да могат други студенти да създават иновации.

Борбата за свежи инвестиции и идеи кара страни като скандинавските  да открият свой Nordic Innovation House в Сан Франсиско. Там те отдават под наем офиси на техните стартъпи, за да са по-близо до венчър капитала. А представителите на рисковия капитал е известно, че на ден имат десетки срещи със стартъпи, които се борят за финансиране.

Израел е примерът и за изнесени инвестиции в САЩ. Там чрез своето Министерство на икономиката те успяват да проследят всеки свой студент и по този начин да го насърчат или подпомогнат. Успешният израелски модел и опит ще бъдат споделени на конференцията IT Hub Connect.

Приемственост и решения

Използвайки мрежата на Американските търговски камари в Европа, както и надграждайки препоръките от страна на AmCham in EU, се цели направата на такива политики, които да произлязат от диалога между бизнеса и институциите. Така ще има възможност регулаторите в Европа и американските технологични компании да си сътрудничат. Тези нови политики ще са от полза както на хората и обществото, така и на индустрията.

Амбицията на организаторите на IT Hub Connect е да се използва Българското председателство на Съвета на ЕС, за да може диалогът по отношение на регулации, инвестиции и иновации в ИТ сектора да продължи успешно и при следващите председателстващи страни – Австрия и Румъния.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg