EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - 54-та по конкурентност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - 54-та по конкурентност

mail14:20 | 01.06.2012прегледи 575 коментарикоментари 0


България се е изкачила до 54 място сред водещите 59 световни икономики по отношение на показателите за конкурентоспособност. Това показва годишникът на световната конкурентоспособност на Института за развитие на управлението, Щвейцария (World Competitiveness Yearbook 2012, Institute for Management Development – IMD). Миналата година, страната ни заемаше 55 място, а общо 24 държави, включително и България, са повишили своята конкурентоспособност през тази година. По-голямата част от държавите (29) са загубили конкурентоспособност, а шест запазват своята позиция от миналата година. Въпреки лекото подобрение от една позиция обаче, България остава сред най-неконкурентоспособните, като с по-ниски показатели са само Аржентина, Украйна, Хърватия, Гърция и Венецуела:

Ниската позиция на България е резултат от като лошото общо качество на инфраструктурата в страната, липсата на добро управление, липсата на стабилен правов ред и правоприлагане, които бяха замаскирани в миналото, но изпъкнаха по време на кризата. Отбелязва се и тревожното състояние на научно-техническата и иновационната инфраструктура, образованието и здравеопазването, които не получиха очакваното подобрение в годините на усилен икономически растеж преди кризата.
Показателите, които са се влошили са инфлацията, изходящите и входящи ПЧИ, дългосрочната безработица,• здравната инфраструктура, бюрокрацията и заредата за защита на конкуренцията.В същото време се отчитат подобрения в растежа както на номиналния БВП, така на глава от населението, в баланса по текущата сметка, бюджетния дефицит, инвестициите в телекомуникациите и в износ на стоки.

Данъчният режим продължава да е основната причина, която би привлякла чуждестранни инвеститори.
Годишникът на IMD за поредна година препоръчва да се приложат съответните адекватни мерки за повишаване на заетостта, справяне с корупцията и избягването на плащането на данъци, намаляване на бюрокрацията и поощряване на качествените административни услуги, поощряване на инвестиционната активност. Отбелязва се и необходимост от въвеждане на мерки за финансиране на НИРД, диверсификация на доставките на газ, подобряване на енергийните мрежи и енергийната ефективност, поощряване на възстановяемите енергийни източници и от подобряване на квалификацията на мениджърите, прилаганите счетоводни и одитни практики.
Годишникът на световната конкурентоспособност е най-пълният и обхватен доклад за конкурентоспособността на нациите. Докладът оценява международната конкурентоспособност на страната на база на над 300 показателя, които описват как работи икономиката, колко ефективни са и каква икономическа среда създават правителството и бизнесът и какво е качеството на наличната инфраструктура


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4189