EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България & Русия обсъждат газов хъб в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България & Русия обсъждат газов хъб в София

mail08:15 | 16.01.2016прегледи 2249 коментарикоментари 0


България  ще обсъди с Русия въпроса за реализация на концепцията за газов разпределителен център на територията на България при спазване на европейското законодателство. Руският газ се разглежда като един от източниците за захранване на разпределителния център. Предвижда се тези и други въпроси да се обсъдят в рамките на сесията на 15-ото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Министерски съвет одобри позицията и състава на българската делегация. Какво още ще застъпва българската страна? Ще бъде отчетено успешното сътрудничество въобще в енергетиката и по-специално при изпълнение на програмите за продължаване срока на експлоатация на пети и шести блокове на АЕЦ „Козлодуй“.

Предвижда се да бъдат разгледани въпроси на двустранното икономическо сътрудничество – в областта на взаимната търговия, енергетиката, туризма, селското стопанство, информационните технологии и др.

 В областта на търговията ще бъдат обсъдени възможностите за увеличаване обема на българския износ за Русия предвид значителното отрицателно за България търговско салдо. През първите девет месеца на 2015 г. двустранният стокообмен е намалял с 36,2%, като износът е намалял с 35,8%, а вносът – с 36,3 на сто.

 В областта на подкрепата за малките и средните предприятия по време на сесията се предвижда да бъде обсъдена програма за съвместни мероприятия между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Руската агенция за подкрепа на малкия и средния бизнес през тази и следващите години.

 Съществува значителен потенциал и интерес за задълбочаване на сътрудничеството в областта на туризма. Руските граждани заемат 4-о място в класацията на чуждестранни туристи, посетили България през първите девет месеца на 2015 г.

 В рамките на петнадесетото заседание на българо-руската икономическа комисия се предвижда да бъдат обсъдени и други въпроси от взаимен интерес. При разглеждане на въпросите българската страна ще се ръководи от интересите на страната и отчитане правата и задълженията, произтичащи от членството на България в ЕС.

След петгодишно прекъсване комисията се събира отново на 27 и 28 януари в София. Заседанието ще се проведе под председателството на министрите на икономиката Божидар Лукарски и на енергетиката Теменужка Петкова и Сергей Герасимов, първи заместник-министър на правосъдието на Руската федерация.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg